Toni Pamplona: Vam assolir l'objectiu dels Special Olympics. "Un somni. Torna la il·lusió"

Autor/a: 
Gemma Uix Carrión

Toni Pamplona: Vam assolir l'objectiu dels Special Olympics. "Un somni. Torna la il·lusió"

Autor/a: 
Gemma Uix Carrión

Resum: 

Special Olympics organitza competicions esportives per a persones amb discapacitat intel·lectual, en les quals atletes, entrenadors i voluntaris realitzen una aportació fonamental per aconseguir el seu èxit.

Antoni Pamplona ha estat voluntari d’aquest esdeveniment esportiu i Cap de voluntariat dels Special Olympics 2012. Avui ens explica la seva experiència.

Què és per a tu Special Olympics?

Special Olympics Catalunya és una entitat fundada als Estats Units d’Amèrica per la senyora Eunice Kennedy, la qual treballa per aconseguir la normalitat, en tots els camps, de les persones amb discapacitats intel·lectuals, mitjançant l’esport.

Cal destacar la importantíssima tasca, que fa dia a dia la Federació Catalana d’esports per a disminuïts psíquics ACELL , entrenant, organitzant lligues, competicions i jocs esportius.

Per què vas decidir fer-te voluntari d’aquest projecte, i com ho vas aconseguir?

L’any 1992, a Vilanova i la Geltrú es van fer els que han estat anomenats com els “grans jocs de Special Olympics”. Per a aquest esdeveniment es van demanar voluntaris i la meva filla es va apuntar.

Atès que les jornades de selecció es van fer a les afores de la població, vaig acompanyar-la, i en el transcurs de les proves, vaig trobar-me amb el que en aquell moment era el Cap del Voluntariat, un bon amic meu. Em va proposar col·laborar en el projecte i, tot i que vaig dubtar perquè desconeixia el món de les persones amb discapacitat, finalment m’hi vaig implicar totalment.

10 anys més tard, concretament l’octubre del 2012, vàrem celebrar a Vilanova i la Geltrú “Els Jocs del 20è Aniversari” de Special Olympics, i se’m va proposar ser el Cap del voluntariat. Em van venir a la memòria un gran nombre de records i sensacions viscudes feia 20 anys, i no vaig dubtar en acceptar la proposta.

Quina ha estat la teva tasca com a voluntari?

A l’any 1992, les meves tasques van consistir inicialment, en rebre totes les delegacions estrangeres i nacionals que arribaven a l’aeroport, presentar-les al voluntari/traductor assignat i acomodar-les als autocars que les portarien als respectius hotels. En els dies posteriors vaig ser el Cap d’instal·lació i del voluntariat de les proves de natació.

L’any 2012 la feina va ser molt diferent. Com a Cap de Voluntariat, vaig representar al conjunt de persones voluntàries en tots aquells actes pels quals se’m va requerir i, en la fase de preparació, vaig realitzar les entrevistes a aspirants per formar l’equip directiu del voluntariat.

De les 800 sol·licituds rebudes, 537 persones van configurar l’equip de voluntaris dels Special Olympics.

Quina implicació et demana ser voluntari dels Special Olympics?

Els voluntaris són una peça clau en el desenvolupament dels jocs pel seu treball, dedicació, esforç i tracte amb els atletes, entrenadors, familiars i espectadors en general. Han de procurar l’èxit dels jocs, tant a nivell esportiu, com a nivell comunitari. El voluntariat és la cara amable i propera als participants. Són aquelles persones que s’entreguen en cos i ànima a una activitat que no només és de caire esportiu, sinó que implica convivència, confiança i relacions humanes, entre d’altres.

Què és el que més t’ha agradat de participar als Special Olympics?

Una vegada organitzats els voluntaris i voluntàries en les seves respectives tasques, vaig gaudir molt quan estava en contacte directe amb els participants, ajudant-los, convivint i compartint amb ells aquells quatre dies, creant-se una simbiosi especial. L’últim dia va ser un mar de llàgrimes.

Em va agradar haver contribuït, amb la resta de voluntaris i voluntàries, a fer que el lema dels Special Olympics del 2012, es convertís en una realitat: “Un somni. Torna la il·lusió”.

Enguany es celebrarà una nova edició dels Special Olympics, i pròximament es coneixerà quin serà el municipi on tindrà lloc l'esdeveniment.

Si voleu participar com a voluntari o voluntària, podreu enviar a l'Ajuntament del municipi en el qual tindran lloc, la vostra sol·licitud on line o presencialment omplint la butlleta que es facilitarà.

Comentaris

Estimat amic, grandíssim col·laborador i voluntari per sempre Toni Pamplona et puc ben assegurar que l'estimació i valoració que expresses respecte a ACELL/Special Olympics es correspon exactament amb la que et tenim a tu. A tu i a totes aquestes 800 persones que van confiar amb nosaltres i que, ben segur, repetirien. El món és molt millor per a tots gràcies a persones com tu i ciutats com Vilanova i la Geltrú!

Afegeix un comentari nou