Àmbit de la notícia
Social

Les persones amb sordesa confien que el Codi d’Accessibilitat impliqui la seva inclusió en tots els àmbits

Entitat redactora
ACAPPS
Autor/a
ACAPPS
  • Persona amb sordesa usuària d'implant coclear
    L’accessibilitat és una condició prèvia perquè les persones amb discapacitat puguin tenir una vida autònoma i independent. Font: ACAPPS

Les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral celebren que per fi es reconeguin les seves necessitats en accessibilitat a la comunicació.

Per al col·lectiu de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral i que, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, representen el 98% del col·lectiu, el Codi d’Accessibilitat, que entra en vigor avui, ha de suposar un abans i un després en la seva inclusió. I és que el reglament per fi deixarà clar en quines situacions les empreses i administracions hauran de disposar, obligatòriament, de mesures com els subtítols, el bucle magnètic i les emissores FM. Unes mesures, els bucles magnètics, les emissores FM i els subtítols, que han estat, fins ara, les grans oblidades en l’accessibilitat de les persones amb discapacitat auditiva.

Si bé els audiòfons i els implants coclears suposen un radical abans i després en la vida d’una persona amb sordesa, no són suficients perquè puguin accedir a tota la informació sonora del seu entorn.  En aquest sentit, des de la Federació ACAPPS es confia plenament en què el Codi d’Accessibilitat, que entra en vigor l’1 de març, resolgui aquests deures pendents per part d’administracions, organitzacions i empreses i es posin al dia per garantir l’accessibilitat a la comunicació. Mesures que, ara sí, contempla el Codi.

“La sordesa sempre ha estat una discapacitat invisible i les mesures d’accessibilitat a la comunicació, les grans oblidades. El Codi ha de fer real el dret a l’accessibilitat de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral”, assenyala Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS.

L’accessibilitat és una condició prèvia perquè les persones amb discapacitat puguin tenir una vida autònoma i independent, participant en igualtat de condicions en la societat. El marc normatiu estableix les condicions d’accessibilitat necessàries perquè espais públics, edificis, mitjans de transport, productes, serveis i processos de comunicació garanteixin l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació de les persones amb discapacitat.

Ara, un cop establert, des d’ACAPPS s’espera la seva aplicació real, tant en l’administració pública com en el sector privat, destinant-hi la inversió que sigui necessària per incloure les mesures d’accessibilitat o tenint-les present des del disseny de qualsevol activitat, servei o espai educatiu, laboral, social i cultural.

Ara cal que administracions i empreses integrin i normalitzin les mesures d’accessibilitat que necessita tot el col·lectiu, com els bucles magnètics, que milloren el so que arriba a les pròtesis auditives i que es poden instal·lar arreu, o la subtitulació en tota mena d’actes. Confiem que el Codi, a més de fer-les visibles, les faci imprescindibles igual que ho són totes les condicions d’accessibilitat necessàries per a les persones amb discapacitat”, afirma Jané.

El Servei d’Accessibilitat de la Federació ACAPPS, en actiu des de fa 20 anys, assessora en l’adaptació de mesures accessibles en tots els entorns i atén les persones amb sordesa que hagin viscut situacions de discriminació per manca d’accessibilitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari