ACAPPS, pionera en logopèdia amb realitat immersiva per treballar el so amb les persones amb sordesa.

ACAPPS
Autor/a: 
ACAPPS
 Font: ACAPPS
Sessió d'entrenament d'audició en realitat immersiva. Font: ACAPPS

ACAPPS, pionera en logopèdia amb realitat immersiva per treballar el so amb les persones amb sordesa.

Autor/a: 
ACAPPS
ACAPPS

Resum: 

Aprendre a sentir-hi: l’entrenament necessari que acompanya l’audiòfon o l’implant coclear.

Malgrat ser una realitat encara desconeguda socialment, les persones amb sordesa poden tornar a sentir-hi o sentir-hi per primer cop. Els implants coclears i també els audiòfons digitals són les pròtesis auditives que ho han fet possible, permetent que puguin accedir el so i també al llenguatge: el 98% de persones amb sordesa es comuniquen parlant, en llengua oral, segons les dades recents de l’Institut Nacional d’Estadística.

Ara bé, malgrat la innegable evolució i benefici dels implants coclears i els audiòfons, els infants amb sordesa i les persones que han perdut audició han d’aprendre a sentir-hi: entendre els sons, associar-los, diferenciar-los. Per això, la pròtesi auditiva ha d’anar acompanyada, sí o sí, d’una teràpia en logopèdia i en rehabilitació auditiva. L’associació ACAPPS ofereix logopèdia i dona, ara, un nou pas endavant estrenant la sala de realitat immersiva per aplicar aquesta tecnologia en les seves sessions.

“El que fem en una sessió és entrenar l’audició, associant els sons, aprenent a diferenciar-los per arribar a l’objectiu de, no només rebre el so, que és el que fa la pròtesis auditiva, sinó d’integrar-lo i entendre’l, que és el següent pas que fem amb la logopèdia. La realitat immersiva ens permet estar en una situació real, com en un mercat per exemple, i estimular els sons d’aquest entorn, fent que la pràctica sigui més real i vivencial”, explica la Laura Roig, coordinadora del programa de logopèdia d’ACAPPS.

El projecte, que és pioner, va rebre el Premi Graustic 2023 a la Integració Social a través de la Digitalització de la Fundació Isocial i ha rebut el suport de Broomx Technologies. Ara ja s’estan realitzant les sessions i té els primers infants i persones amb sordesa beneficiàries, que n’estan molt satisfetes. “Jo estic encantada. La sala immersiva m’ajuda molt a estimular el so, és molt amè i crec que estic millorant molt més ràpidament. De seguida t’acostumes”, diu la Gema, que fa sis mesos es va posar l’implant coclear i està fent la rehabilitació auditiva a ACAPPS.

ACAPPS dona beques en logopèdia de 330€ per als infants i persones amb sordesa

L’Associació catalana de famílies i persones amb sordesa ofereix un programa de beques, únic a Catalunya, per donar suport a les famílies en el cost de les sessions de logopèdia que realitzen a nivell privat. Aquest any l’entitat destinarà 28.888 € per a aquest objectiu, destinant 330 € per cada família o persona amb sordesa amb l’objectiu de minvar el greuge econòmic que viuen les persones i famílies amb infants amb sordesa.

Afegeix un comentari nou