"Hi ha dues maneres d'eradicar la violència: lluitar contra ella i creant una societat en la qual no hi pugui créixer"

Autor/a: 
Elena Albouy

"Hi ha dues maneres d'eradicar la violència: lluitar contra ella i creant una societat en la qual no hi pugui créixer"

Autor/a: 
Elena Albouy

Resum: 

La UB inicia un projecte per involucrar l'alumnat en la lluita contra les violències de gènere. La Delegada del Rector per a la igualtat de gènere, la Dra. Trinidad Donoso, explica el rerefons de la iniciativa.

Fins el pròxim 23 de setembre l'alumnat de la Universitat de Barcelona pot inscriure's al projecte "La UB contra la violència masclista: Uneix-t'hi de deBò!", impulsat per la Unitat d'Igualtat de la universitat i les comissions d'igualtat de les facultats.

La Dra. Trinidad Donoso és la Delegada del Rector per a la Igualtat de gènere i responsable de la iniciativa. El projecte, diu ella, "posa a disposició de l'alumnat la formació que permetrà detectar la violència i comprendre les seves manifestacions i conseqüències". Per a ella, "són els i les alumnes qui millor poden oferir acompanyament i suport a aquelles de les seves companyes que puguin estar vivint silenciosament aquest tipus de violència".

És la primera vegada que impulseu el projecte. Amb quin objectiu i quina resposta n'espereu?

Dra. Trinidad Donoso (TS): L'engeguem per la dificultat de donar la cara a aquest tipus de violència, de poder expressar-la acceptar-la i gestionar-la. És un projecte de present i de futur. El nostre alumnat té i tindrà ressonància en qualsevol camp professional i en tots els àmbits laborals. Sabem que pot influir socialment d'una manera considerable. Formar aquest alumnat és enviar missatgers per tal de construir un altre futur. A més, és un projecte compartit, de treball conjunt de totes les comissions d'igualtat de les facultats, formades per personal docent i investigador (PDI), i de l'administració i serveis (PAS). S'hi han implicat serveis universitaris, com el SAE, comunicacions UB, entorns Web; i n'estan col·laborant totes les secretaries de les facultats per fer la difusió, a més de molta altra gent del PAS i PDI que no pertanyen pròpiament a les comissions. El rectorat anima i dóna suport a la campanya. Com a presidenta de la comissió d’igualtat de la UB, he comptat amb totes les facilitats i amb el recolzament continu per tirar endavant aquest projecte. Només veure aquesta feina, totalment voluntària, de persones treballant amb un objectiu i amb una il·lusió compartida, eradicar la violència contra les dones, ja val la pena.

"No hem d'actuar en funció de la quantitat de persones afectades. Hem d'actuar sigui quin sigui el nombre de persones afectades i tenint en compte que la violència de gènere està invisibilitzada"

Quina és la realitat a la UB en relació amb les violències de gènere, tant entre alumnat com entre professorat i personal d'administració?

La violència de gènere és transversal a la classe social, l'ètnia, la cultura, el nivell d'estudis i qualsevol categoria sociològica. És un fenomen que ja ha estat demostrat empíricament. La darrera enquesta sobre violència masclista a Catalunya elaborada per la Generalitat mostra que aproximadament un 10% de joves amb estudis universitaris pateix aquest tipus de violència. No tenim, però, estadístiques específiques sobre la violència de gènere entre el professorat, el personal d'administració i serveis i l'alumnat. És un treball que queda per fer. Tanmateix sí que comptem amb estadístiques indirectes; per exemple, una tesi a punt de finalitzar, que ha aplicat un qüestionari a una significativa mostra (escollida mitjançant mostreig probabilístic estratificat, segons les quatre branques de coneixement) de 1.300 alumnes de la Universitat de Barcelona. El 10% de les nostres alumnes afirmaven patir violència de gènere.

Penso que no hem d'actuar en funció de la quantitat de persones afectades. De fet, la qualitat moral d'una societat es mesura per la seva capacitat de protegir els membres més vulnerables. Hem d'actuar sigui quin sigui el nombre de persones afectades, tot tenint en compte que la violència de gènere ha estat– i continua estant– molt invisibilitzada. Vull dir amb això que costa adonar-se de què s'està patint violència de gènere i, a més, els afectats els costa explicar-ho.

"Hem de tenir l'esperança que aquesta massa crítica vagi creixent i vagi exercint una constant influència sobre totes aquelles persones amb actituds discriminatòries"

Com feu arribar el missatge contra el masclisme a les persones menys sensibilitzades i que potser més necessitarien escoltar-lo?

He citat abans l'enquesta de la Generalitat de Catalunya contra la violència masclista. Aquesta enquesta demostra que progressivament va augmentant el retret social cap a la violència masclista. Això és un punt positiu. La societat civil té una influència valuosíssima per crear una massa critica contra un comportament específic. Hem de tenir l'esperança que aquesta massa crítica vagi creixent i vagi exercint una constant influència sobre totes aquelles persones amb actituds discriminatòries. Que cada vegada siguin menys i que cada vegada tinguin menys força.

"La qualitat moral d'una societat es mesura per la seva capacitat de protegir els membres més vulnerables."

Què s'està fent des de la universitat per eradicar les violències de gènere en el context universitari? I què caldria fer i no s'està fent?

Hi ha dues maneres d'eradicar la violència: una, lluitar contra ella, no admetent cap comportament de submissió i d'assetjament. Un altra, creant una societat en la qual la violència ni pugui créixer ni pugui desenvolupar-se. En aquest cas, a la Universitat podem crear un espai on la violència no pugui tenir-hi lloc. Tenim les possibilitats i els mitjans. Podem fer-ho. Canvia una persona i canviaràs una ment i un cor. Canvia una institució i canviaràs totes les ments i tots els cors.

El projecte es desenvolupa en diferents fases: En primer lloc, fins el 23 de setembre l'alumnat de la UB pot inscriure-s'hi per participar-hi omplint aquest formulari. A finals de mes, la Unitat d'Igualtat el presentarà públicament. La tercera fase comença el dia 2 d'octubre al matí, quan començaran les formacions dels estudiants participants, que tindran fins el 2 de novembre per dissenyar un treball des de qualsevol disciplina de coneixement, però focalitzat en la temàtica i que seran exposats, en una fase final, el 25 de novembre. El millor treball rebrà un premi de 250€ i la participació està reconeguda amb 1.5 crèdits ECTS.

Afegeix un comentari nou