Sense barreres de gènere a la feina els països de la OCDE serien un 15% més rics

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Sense barreres de gènere a la feina els països de la OCDE serien un 15% més rics

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Un estudi quantifica en un 17% la pèrdua d'ingressos a causa de la discriminació per raons de sexe en les regions en vies de desenvolupament.

Les barreres de gènere que encara existeixen al món impedeixen de bon grat que les dones tinguin la mateixa participació que els homes en diferents àmbits de la societat. Un dels sectors en el qual és ben palesa aquesta diferència és dins el món laboral i emprenedor, en el que, en molts casos, les dones encara no gaudeixen de les mateixes condicions que els homes en termes d'igualtat.

Segons una estadística de l'Institut Nacional d'Estadística publicada l'any 2012, a l'Estat espanyol les dones cobren annualment un 17,5% menys de mitjana que els homes. El que no se sabia fins ara, però, és que aquestes desigualtats de gènere en l'àmbit del treball podien comportar conseqüències negatives també a nivell econòmic pels països que tenen aquestes barreres.

Un estudi elaborat per l'investigador de la Universitat de Barcelona, Marc Teignier, i l'economista de la Universitat de Clark, David Cuberes, afirma que si no existissin les barreres de gènere, els ingressos dels països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) augmentarien fins a un 15%. En el cas dels països en vies de desenvolupament, ho faria en un 17%.

La recerca, que es publicarà a la revista Journal of Human Capital, quantifica les diferents barreres de gènere en tres apartats:

1. Les barreres que tenen les dones per esdevenir empresàries

2. Les barreres que tenen les dones per esdevenir treballadores per compte propi o autònomes

3. Les barreres que tenen les dones per accedir en general al mercat laboral

Segons l'estudi, el Pròxim Orient, el nord d'Àfrica i el sud d'Àsia són les zones que més pèrdues per raó de gènere presenten. En el cas de les dues primeres, si no hi haguessin aquestes barreres els ingressos dels ciutadans augmentaren un 38%, i en el cas de les dues darreres, ho farien un 25%. En el cas de l'Estat espanyol, hi hauria un 15,2% més d'ingressos.

Aquest estudi coincideix amb la campanya #MoreWomen, una iniciativa que pretén mostrar la poca presència femenina en posicions de poder mitjançant imatges modificades que es va posar en moviment les darreres setmanes del mes d'octubre.

Tot i que hi ha molta bibliografia sobre els efectes negatius de les desigualtats de gènere en el mercat laboral, la novetat d'aquest estudi és que inclou dades que mesuren l'impacte econòmic que aquestes provoquen. Aquesta línia de recerca continuarà i s'ampliarà amb uns estudis encarregats pel Fons Monetari Internacional.

Afegeix un comentari nou