Canvis en la gestió de les baixes laborals

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Suport Associaciatiu
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Canvis en la gestió de les baixes laborals

Autor/a: 
Suport Associaciatiu
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

La nova gestió de les baixes de malaltia de les persones treballadores comporta importants canvis que fan incrementar la burocràcia a les entitats i dificulten la seva gestió.

El passat 20 de juny, es va publicar al BOE la ordre ESS/1887/2015 que desenvolupava el RD 625/2014 i que va suposar importants canvis en la tramitació de les baixes per malaltia a la Seguretat Social. No obstant, aquests canvis no han entrat en vigor fins el passat 1 de desembre de 2015.

Els canvis més importants que poden afectar a l’activitat diària de les entitats són els següents:

  1. La baixa mèdica podrà ser de quatre tipus: molt curta, menys de 5 dies, curta, de 5 a 30 dies, mitjana, de 31 a 60 dies, i llarga, de 61 dies en endavant. Aquesta estimació la farà el metge i s’informarà en els documents de la Inspecció de Treball.
  2. Document de confirmació: Aquests ja no tindran un caràcter regular i serà el propi metge qui decidirà cada quan és necessari. Per tant, com a exemple, en una baixa de 30 dies, el facultatiu podria decidir que la persona treballadora ha d’anar a per una confirmació només el dia 15 de la baixa, i en una altre baixa, de la mateixa durada, pot decidir que ho faci cada setmana.
  3. Comunicació de baixa i alta simultani: si la persona treballadora rep una baixa curta, pot sortir de la consulta amb la comunicació de baixa i d’alta a la vegada. Si aquesta baixa és només d’un dia, se li permet entregar a l’entitat les dues comunicacions quan es reincorpori, és a dir, el dia següent al de la baixa.

A més d’aquests canvis volem destacar altres canvis que més poden afectar a les entitats a nivell de gestió.

Així doncs, el canvi del Reglament obliga a fer arribar les comunicacions de baixa a l’Institut Nacional de la Seguretat Social en un termini de 3 dies naturals, no hàbils, sense que càpiga excepció alguna, fet que, per exemple, dificulta molt la tramitació si coincideixen tres dies festius consecutius o en caps de setmana. Per tant, les entitats hauran de ser molt rígides en la sol·licitud dels documents als treballadors quan es produeixen les situacions o pel contrari l’entitat podrà incórrer en irregularitats que poden portar aparellades sancions.

Aquesta darrera mesura ha estat molt criticada i diversos col·lectius de professionals o inclús metges de família han deixat patent l’increment burocràtic i de control que suposa per les entitats i les gestories. La Patronal Catalana CECOT i els Col·legis de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida ja han manifestat que aquest canvi en especial suposa incrementar molt el risc de l’empresari a no poder acomplir amb els terminis.

Afegeix un comentari nou