Home amb estabilitat laboral i familiar, el perfil més habitual de consumidor de drogues segons Projecte Home

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Ignasi Robleda
Des de Projecte Home recorden, tot i la confusió que hi podria  haver, que l'alcohol no té res de bo". Font: Pixabay
Des de Projecte Home recorden, tot i la confusió que hi podria haver, que l'alcohol no té res de bo". Font: Pixabay
La cocaïna fa temps que es troba entre les drogues més consumides, fins al punt que es parla de la seva "normalització". Font: Pixabay
La cocaïna fa temps que es troba entre les drogues més consumides, fins al punt que es parla de la seva "normalització". Font: Pixabay

Home amb estabilitat laboral i familiar, el perfil més habitual de consumidor de drogues segons Projecte Home

Autor/a: 
Ignasi Robleda
Suport Tercer Sector

Resum: 

El director de l'entitat detalla les tendències en el consum de substàncies i situa la cocaïna com la més demandada en el 2020.

Projecte Home Catalunya ha publicat el seu Observatori 2020 amb les conclusions d’aquest any anterior, amb relació amb el període precedent. Una de les dades que segueix cridant l’atenció i preocupant és “la normalització del consum de cocaïna”, segons subratlla el seu director Oriol Esculies i que també exerceix el càrrec de representant internacional de l’organització estatal davant ens com les Nacions Unides.

De fet, segons dades relatives i a partir dels casos tractats per aquesta entitat el 2020, “entre un 35 i 45% dels casos corresponen a persones amb problemes de consum abusiu de cocaïna”. Un problema de consum que, segons precisa, "no es redueix només a aquesta substància tot i que n’és la principal". En aquest sentit, Esculies afegeix que el més habitual és que “siguin persones amb problemes d’abús també d’alcohol, tabac, joc o medicació psiquiàtrica, entre altres”.

Pel que fa a separació per gèneres, sí que diferencia entre homes i dones ja que “el consum abusiu és majoritàriament masculí”. Així, en l’Observatori reflecteixen que només prop d’un 16% dels casos tractats corresponen a dones. Tot i això, Esculies reflexiona sobre aquestes dades i, segons tenen constatat, “aquestes xifres en realitat es podrien arribar a doblar”. Les raons per les quals no arriben tants casos, segons explica, és perquè a les dones els costa més demanar ajuda.

“Sobre elles pesen més estigmes, prejudicis sobre la suposada resistència associada al gènere femení, així com altres realitats com ser mare, tenir fills... Situacions personals que poden complicar demanar ajuda i que les porta moltes vegades a sol·licitar-la més tard”.

I sobre això, detalla: “Normalment quan més es triga, pitjor és tot plegat”. “Habitualment tant l’entorn familiar, laboral o econòmic s’han deteriorat més”, lamenta.

Perfil mitjà

Un altre element sobre el qual volen posar l’accent i que posen en relleu en el contingut de l’Observatori és el perfil mitjà de la persona consumidora i que moltes vegades poc té a veure amb idees preconcebudes. Segons apareix en l’informe, el perfil tipus és el “d’un home, de 38 anys, amb feina i una situació familiar estable”. La imatge de persones en situació d’exclusió, que viuen al carrer i que tenen problemes de consum és "més un mite que una realitat”. “És veritat que existeix aquest perfil, però és residual, marginal, respecte al total”, explica Esculies.

“Molts dels casos que ens trobem són de persones relativament joves, amb feina i família”, precisa. “Tenen entorns més o menys estructurats, tot i que estan atrapats en el consum de substàncies”. De fet, afegeix, “si pensem en persones que ens siguin properes i que hagin tingut algun problema d’aquest tipus, normalment s’ajusten més a aquest perfil”.

En l’Observatori, l’alcohol apareix com la segona substància més consumida. Esculies destaca que “l’alcohol i la cocaïna fa anys que competeixen pel primer lloc en aquesta classificació associada a patrons de dependència”. I sobre l’alcohol, i la confusió que a vegades hi ha sobre les seves propietats, recorda que el seu consum “no té res de bo”.

Afegeix un comentari nou