La igualtat d’oportunitats dels infants perilla

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:

La igualtat d’oportunitats dels infants perilla

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat de les conseqüències negatives que les retallades i la crisi econòmica estan produint en la igualtat d’oportunitats dels infants a Catalunya. Són els resultats del primer informe sobre els drets de la infància.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha lamentat les retallades que s’estan duent a terme en les polítiques públiques destinades als infants ja que “representen el futur de la societat”. Són les declaracions fetes dilluns després de presentar al Parlament el primer informe sobre els drets de la Infància.

En els darrers anys des de la Generalitat s’han implementat lleis per millorar la situació dels infants a Catalunya, en són exemples la Llei d’Educació del 2009 i la Llei dels drets i les oportunitats de la infància i adolescència al 2010. Tot i això, Ribó ha puntualitzat que els menors són el grup d’edat que més ha crescut en la precarietat econòmica a causa de la crisi i actualment el 23,4% es troba en risc de pobresa, sis punts per sobre de la percentual de la població adulta.

Les retallades de 12 milions en les ajudes a menjador escolar, la falta de places en centres residencials per a menors amb necessitats específiques i en centres de salut mental i la concentració de menors immigrants en centres educatius públics són el que més preocupa a Ribó.

Respecte a aquest últim cas, ha declarat que és necessària una millor distribució de l’alumnat entre centres públics i privats, ja que existeixen escoles públiques on el 90% de l’alumnat és d’origen immigrant, cosa que no passa en altres centres concertats. S’està produint segons el Síndic una “concentració excessiva d’alumnes amb necessitats especials” fet que pot provocar problemes de cohesió social.

En quant a la retallada en les ajudes als menjadors escolars Rosa Balaguer, del Casal dels Infants va puntualitzar que són una eina per reduir l’absentisme escolar i no només un tema d’alimentació. Tot i això les dades de la Creu Roja alerten de que el 38% de les famílies amb les que treballen no es poden permetre un plat de carn cada dos dies.

L’informe s’ha presentat per primera vegada al Parlament però des d’ara tindrà caràcter anual.

Afegeix un comentari nou