De qui és la terra a Colòmbia?

 Font:
Font:

De qui és la terra a Colòmbia?

Resum: 

Partint d'aquesta pregunta, la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia ha organitzat les IX Jornades sobre Colòmbia el 30 de novembre i l'1 de desembre, a Barcelona.

Parlar del conflicte social i armat de Colòmbia vol dir parlar de la terra. D'una banda, la terra es concentra en molt poques mans a Colòmbia i, d'altra banda, existeix la disputa pel territori entre actors armats legals i il·legals. A més a més, les empreses multinacionals compren terrenys en àrees estratègiques i se'ls segueix adjudicant l'extracció dels recursos naturals.

La novena edició de les Jornades sobre Colòmbia ha agafat, doncs, com a eix la terra, tot intentant buscar maneres per portar a terme una nova política de terres a Colòmbia que afavoreixi tots els colombians i colombianes.

Aquest és un gran repte, davant el qual sorgeixen diverses qüestions sobre les quals han creat debat diferents actors a les taules rodones d'aquestes jornades: Si el context social i de drets humans al país no canvia té sentit implementar una nova poítica de terres sense més? Hi ha interessos que segueixen tenint lligat al Govern de peus i mans i que impedeixen una veritable reforma agrària? Quins són? Com una bona política de terres podria contribuir a la construcció de la pau a Colòmbia? Quin paper hi tindria la comunitat internacional?

El Palau Centelles i el Col·legi de Periodistes de Catalunya han sigut les dues seus que acolliran les jornades, la primera el dimecres 30 de novembre i la segona dijous 1 de desembre.

Per a més informació, pots consultar quin ha sigut el programa de les jornades.

Afegeix un comentari nou