Un manifest col·lectiu en favor de l'alfabetització

Autor/a: 
Coordinadora d'ONG Solidàries
 Font:
Font:

Un manifest col·lectiu en favor de l'alfabetització

Autor/a: 
Coordinadora d'ONG Solidàries

Resum: 

L'Associació d'Educació Popular Carlos Fonseca Amador, AEPCFA, ha editat un llibre, amb el títol bilingüe català-mískito «Ensenyar, aprendre, salvar-se. Lan Daukaia, Lan Takaia, Swakwi Takaia», que vol ser un manifest col·lectiu en favor de l'alfabetització i en favor de la llengua, sobretot les minoritàries, minoritzades i/o en perill d'extinció. El llibre és l'eix central d'una campanya de sensibilització que s'estendrà fins al mes d'abril per Catalunya i el País Valencià.

Una seixantena d'autors i autores han participat en la redacció d'aquest llibre que defensa l'educació de totes les persones sense distinció de cap mena i denuncia la injustícia de l'analfabetisme. Junt a alguns professors, escriptors i periodistes ben coneguts, destaca una majoria de noms escollits per la seva adscripció a tota mena de lluites, fonamentalment socioeducatives i culturals, i que, tots plegats, coneixen bé Nicaragua. El llibre neix a les terres gironines però acull mirades d'homes i dones d'arreu de Catalunya, i també del País Valencià, Bilbao, Sevilla, i de Nicaragua.

Una seixantena d'autors i autores han participat en la redacció d'aquest llibre que defensa l'educació de totes les persones

«Ensenyar, aprendre, salvar-se» és el material central d'una campanya de sensibilització i Educació per al desenvolupament que tindrà lloc al llarg dels propers mesos. Es preveu fer una trentena de presentacions arreu de Catalunya i el País Valencià, en les que no només es parlarà dels desavantatges que implica el no saber llegir ni escriure, sinó que també es parlarà de l'analfabetisme polític o del digital. Les persones que vulguin més informació o participar en la campanya poden dirigir-se a sebasparra@solidaries.org

Aquesta primera edició d'«Ensenyar, aprendre, salvar-se. Lan Daukaia, Lan Takaia, Swakwi Takaia», ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès i l'ACCD de la Generalitat de Catalunya. Paral·lelament, l'Institut Paulo Freire de l'estat espanyol està preparant l'edició en castellà destinada fonamentalment per a la seva difusió a Nicaragua.

L'AEPCFA és una organització no governamental dedicada a eradicar l'analfabetisme a Nicaragua. Neix l'any 1990 presidida pel mestre Orlando Pineda Flores. El 2005 va introduir el mètode audiovisual Yo, sí puedo que ha permès declarar Nicaragua territori lliure d'analfabetisme. Actualment treballa en l'alfabetització de les comunitats indígenes de la costa sud del Carib, cooperant amb Catalunya, País Basc, Sevilla, Itàlia i altres indrets del món.

Afegeix un comentari nou