Nil Omedes: "Bergants és una escola de castells i una porta d'entrada al món casteller"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Màrius Intente
7 de 7 dels Bergants descarregat a la plaça del Campus Terrassa Font: Bergants Campus Terrassa
7 de 7 dels Bergants descarregat a la plaça del Campus Terrassa Font: Bergants Campus Terrassa
Pilar de 6 amb folre, dels Bergants  Font: Bergants Campus Terrassa
Pilar de 6 amb folre, dels Bergants Font: Bergants Campus Terrassa
Nil Omedes, president de Bergants, durant una actuació Font: Bergants Campus Terrassa
Nil Omedes, president de Bergants, durant una actuació Font: Bergants Campus Terrassa

Nil Omedes: "Bergants és una escola de castells i una porta d'entrada al món casteller"

Autor/a: 
Màrius Intente
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Nil Omedes, president dels Bergants del Campus de Terrassa, explica els orígens de la colla i també els reptes de futur.

Les colles castelleres universitàries viuen anys creixement i plenitud, guanyant massa social i assolint castells importants. Actualment hi ha més d'una desena de colles actives, que promouen la cultura popular a les facultats de tot el país. Actuen també com espai de formació i porta d'entrada al món casteller, ja que molts estudiants que participen de les colles universitàries acaben fent pinya a altres colles tradicionals.

Els Bergants són una colla castellera universitària del Campus Terrassa, fundada l'any 2013 per estudiants de diverses facultats d'universitats aquesta ciutat. Nil Omedes, l'actual president, explica per Xarxanet la història dels Bergants, com també els reptes de futur que tenen.

Com va néixer la colla?

La idea de la primera fundació sorgeix d'un taller de castells que es fa a la setmana cultural del 2010. Al maig es faria la primera reunió constituent de la colla, nomenant la primera junta directiva i tècnica, però els assajos no començarien fins al setembre, ja que el període d'exàmens i després el vacacional d'estiu era molt a prop. Aquesta primera fundació va escollir el nom, escut i el color original, que era el groc, tot i que no se'n van arribar a fer mai camises. El volum social constava d'una dotzena de castellers, cosa que va permetre a la colla participar fent algun pilar en alguna diada en què va ser convidada. Finalment, però, el projecte va acabar en pausa el 2012.

Com va ser el procés de creació definitiu de la colla castellera?

A inicis del curs 2013-2014 un grup d'estudiants motivats per fer-lo reflotar, entre ens els quals n'hi havia algun de la primera fundació, van engegar la segona època, podent ràpidament aplegar un nombre de camises que va superar per molt les de la primera, estabilitzant-se al voltant d'unes 30-40 el primer any. Això va fer que la colla pogués, per primer cop, normalitzar la seva pertinença al grup de colles que participaven activament del calendari de diades castelleres universitàries i fer-hi actuacions completes, assolint el 3d6 carregat com a fita més destacable en la seva primera temporada.

Com esteu avui en dia?

Avui dia, tot just deu anys després, s'ha convertit la colla en un referent del món universitari casteller tant en nivell (havent completat diversos castells de 7 i mig) com en volum de camises (unes 150 actives), i és l'entitat més important del Campus Universitari de Terrassa i l'agent més destacat de cohesió entre les diverses facultats i universitats de la ciutat.

Què fa especials les colles castelleres universitàries?

El que fa especials a les colles universitàries, més enllà de les diferències obvies com no tenir canalla, és el relleu generacional constant.

Quines dificultats teniu? Quines virtuts?

Les dificultats que ens trobem són la falta de compromís, ja que els castellers estan a la colla entre 3 i 6 anys, i la falta de continuïtat de la tècnica i el nivell casteller. Les virtuts que veiem són la facilitat per agafar càrrecs de pes i responsabilitat. Al final Bergants és una escola de castells i una porta d'entrada al món casteller.

Els @bergants fan el seu millor tram històric i engrandeixen la gamma de castells realitzats.
Les dades:
@dprats91
https://t.co/65sRjn9o2V#castellers #castells pic.twitter.com/8tK7WHP8ez

— Revista Castells (@revistacastells) June 5, 2024

Com funciona la temporada de castells universitària?

La temporada de castells consisteix en dos trams, igual que la de colles convencionals, però cada tram consta únicament de 4 diades. És a dir, celebrem 4 diades durant el desembre i 4 durant el maig. A part, cada vegada més, es fan grans actuacions fora de calendari organitzades per alguna colla. Això implica que només tenim 4 setmanes per portar a plaça tota la feina que s'ha fet als assajos durant el tram.

Com va anar la temporada passada que just ara tanqueu?

Els objectius de la temporada passada eren augmentar la massa social de la colla i freqüentar els castells de 6 i mig a més d'intentar fer més d'un castell de 7 i assajar folres. Vam acabar la temporada amb molts castells de 7 i 7 i mig a més de 7 folres a plaça, així que estem molt contents i orgullosos de la feina feta. Alguns diuen que va ser la nostra millor diada de la història, descarregant el 4 de 7 amb agulla, el 2 de 7, el 7 de 7 (mai descarregat per Bergants fins aleshores) i el pilar de 6 amb folre.

Quins reptes teniu Bergants la propera temporada?

La temporada universitària va de setembre a juny, per tant, ara hem acabat la temporada i com que no sabem amb quins números de gent comptaràs ni amb quines peces es fa molt difícil establir objectius tres mesos abans de començar la nova temporada.

⁠Què li dirieu a algú per tal de convèncer-lo que s'apuntés a Bergants a fer pinya?

Amb nosaltres podràs trobar el teu lloc, en una gran família que s'estima i es cuida, i que ha aconseguit mantenir la mentalitat de colla petita (molt més propera), però amb números i resultats de colla gran amb molt de potencial. Dona'ns una oportunitat venint a un assaig i si és per tu, ho sentiràs!

Afegeix un comentari nou