Mou els teus diners!

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Mou els teus diners!

Resum: 

A partir de l'1 de març persones i organitzacions del Regne Unit mouran els seus diners dels grans bancs a alternatives més ètiques i útils a nivell social. Ho faran de manera individual, però formant part d'un moviment global a favor d'un sistema financer més ètic.

Saps en quins negocis inverteix el banc els teus diners? Cada cop són més les iniciatives que t'animen a informar-te'n i a buscar alternatives per guardar els teus estalvis. Al Regne Unit realitzen durant el mes de març la campanya Move you money UK (Mou els teus diners Regne Unit) que fa una crida al poder de la ciutadania com a consumidora per exigir un sistema bancari més ètic.

Són només tres passos: 1) Tria un banc més ètic; 2) Emplena aquest formulari explicant el canvi; i 3) Mou els teus diners. Aquesta és la proposta de la iniciativa Move you money UK que es porta a terme al Regne Unit per denunciar la manera en què els grans bancs utilitzen els nostres diners i per promoure la banca ètica. També anima a tothom a organitzar accions per conscienciar i implicar d'altres persones.

Aquesta iniciativa s'inspira en Move Your Money Project (Projecte Mou els teus diners) que es desenvolupa als Estats Units i ha aconseguit que des de 2010 més de 10 milions de persones hagin canviat els seus comptes bancaris de lloc.

Entre totes les possibles maneres d'organitzar la banca, la pitjor és la que tenim avui

La campanya "Mou els teus diners" fa servir el poder dels consumidors i consumidores per fer pressió i fomentar un millor sistema bancari. Ofereix informació sobre el sistema actual (el pitjor entre tots els que podríem tenir, segons Mervyn King, director del Bank of England) i anima a la ciutadania a estar ben informada i a posar els seus diners allà on es respectin els drets humans i ambientals.

A més, els dóna un espai on explicar les seves raons per moure aquests diners i pressionar així els grans bancs que especulen i fan inversions de risc amb els nostres diners.

A la plana web de la campanya pots trobar una anàlisi del novell d'ètica dels cinc grans bancs del Regne Unit. Barclays és el pitjor valorat i rep una nota de només 0,5 de 20 punts en ètica, ja que, inverteix en bombes de dispersió i menysprea el medi ambient i la societat.

I a Catalunya... què puc fer?

Encara que fins ara el projecte "Mou els teus diners" s'hagi posat en marxa només als Estats Units i al Regne Unit són moltes les entitats, campanyes i accions que s'han realitzat a Catalunya per denunciar males gestions dels bancs i fomentar la banca ètica i d'altres alternatives.

En són un exemple les campanyes BBVA sense armes i Banco Santander sense armes. Les entitats Justícia i Pau, l'Observatori del Deute en la Globalització i Federació Setem promouen aquests dos projectes de sensibilització i denúncia de les entitats financeres que participen en indústries militars o que alteren greument la vida de comunitats i pobles, mitjançant l'exigència d'un autèntic respecte dels drets humans i del medi ambient. Denuncien que més de 30 entitats financeres de l'Estat espanyol inverteixen en armament, entre d'altres, el BBVA i el Banc Santander.

Una altra iniciativa de nivell europeu i que a l'Estat espanyol lidera Setem és Bancsecrets.eu, que també t'anima a pressionar el teu banc fent-li un correu electrònic avisant de que t'estàs plantejant seriosament canviar de banc. Proposa que si realment et decideixes a canviar pots obrir-te un compte a FIARE o Triodos.

Si vols saber més sobre finances ètiques, pots consultar aquest reportatge Banca ètica, inversions amb consciència on trobaràs diferents propostes alternatives. També pots mirar aquest vídeo realitzat recentment per Loopa Media:

Afegeix un comentari nou