Europa demana la revisió dels drets de les persones discapacitades

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Europa demana la revisió dels drets de les persones discapacitades

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

El Comissionat per als Drets Humans del Consell d’Europa, Thomas Hammarberg, ha apressat els governs dels Estats membres a acabar amb els mecanismes legals que permeten la incapacitació jurídica plena de les persones amb discapacitat intel·lectual.

El Comissionat ha advocat per donar més suport a aquells ciutadans que pateixen algun tipus de discapacitat intel·lectual per tal que puguin exercitar drets bàsics com el de vot o decidir on volen viure. La premissa sobre la qual es fonamenten aquestes manifestacions és el fet que les persones que tenen discapacitat intel·lectual i psicosocial no han de ser privades dels seus drets individuals.

Segons el Comissionat, els europeus amb discapacitat intel·lectual o psicosocial estan sotmesos a un règim de tutela tan estricte que els priva de la seva capacitat jurídica, fins al punt que fa que no siguin persones a ulls de la llei.

Des d’aquesta perspectiva, Thomas Hammarberg apel·la a l’aplicació de la Convenció de la ONU sobre Drets de les persones amb discapacitat, ratificada per la majoria dels Estats membres. A l’article 12 de la Convenció s’estableix que “les persones amb discapacitat tenen dret al reconeixement de la seva personalitat jurídica a tot arreu” i afegeix que “els Estats adoptaran les mesures pertinents per proporcionar el suport que puguin necessitar en l’exercici de la seva capacitat jurídica”.

L’article també fa referència a l’establiment per part dels Estats de les salvaguardes adients i efectives per impedir els abusos en totes les mesures relatives a l’exercici de la capacitat jurídica d’aquestes persones.

A l’Estat espanyol, la figura de la incapacitació jurídica està prevista per a aquells casos en què les malalties o deficiències persistents de caràcter físic o psíquic impedeixen la persona governar-se per sí mateixa.

A la pràctica, la resolució d’incapacitat jurídica es declara quan s’aprecia que el demandat no és capaç tenir cura de la seva persona ni d’administrar els seus béns, el que fa que un adult sigui considerat com un menor d’edat que necessita la tutela d’una altra persona, com és el cas de molts malalts de paràlisi cerebral.

Com a conseqüència de la divergència existent entre la Convenció de l’ONU i la realitat, el Comissionat per als Drets Humans del Consell d’Europa insta els governs dels Estats membres que facin una revisió de les seves legislacions en matèria de capacitat jurídica i les adeqüin.

Llegir més

Afegeix un comentari nou