El sector de l’associacionisme i el voluntariat català continua estant feminitzat

El sector de l’associacionisme i el voluntariat català continua estant feminitzat

Resum: 

Segons el darrer qüestionari fet a usuaris de xarxanet.org el 2011, el 74,4% de les persones que fan voluntariat o participen en associacions són dones. Tot i això, els resultats de l’enquesta sobre Participació i Política a Catalunya de 2011 indiquen que la seva participació és en associacions que no tenen tant de reconeixement públic i social.

El sector de l’associacionisme i el voluntariat continua estant majoritàriament en mans de les dones. De fet, el perfil que caracteritza el sector de l’associacionisme i el voluntariat, segons reflectia el qüestionari a usuaris de xarxanet.org de 2011, és una dona d’entre 20 i 40 anys.

De tota manera, segons l’Enquesta sobre Participació i Política de Catalunya 2011 mostra que les dones són més presents en associacions relacionades amb l’àmbit privat, que treballen per la cura i el serveis als altres. Un 51,6% de dones, enfront un 47,1% d’homes, participa en organitzacions com ara AMPA, entitats de defensa dels drets humans, culturals o religioses.

La relació dels homes amb el sector de l’associacionisme, en canvi, es basa en la implicació amb les entitats de l’esfera pública, com ara sindicats, partits polítics, organitzacions empresarials o estudiantils. En aquest àmbit, la participació dels homes és del 41,4% mentre que el de les dones és d’un 31,3%.

Canvi de tendència?

En la franja de població jove, és a dir persones entre els 15 i els 29 anys, es perfila un canvi de tendència. Les dones comencen a tenir una participació igual o superior a la dels homes en organitzacions de l’esfera pública.

Afegeix un comentari nou