Forvo, la Viquipèdia de la veu

 Font:
Font:

Forvo, la Viquipèdia de la veu

Resum: 

Amb gairebé 2 milions de paraules en 299 idiomes, la plataforma col·laborativa Forvo és una guia de pronunciació que la revista Time ha situat entre les 50 millors planes web del món.

Forvo no fa servir màquines per mostrar com es pronuncien les paraules, sinó que són persones natives les que pronuncien el mot per a nosaltres. De fet, en alguns casos, aquesta plataforma ofereix diferents variants de pronunciació depenent de la regió de procedència del parlant. Així, doncs, és una eina molt útil tant per aprendre algunes paraules abans de viatjar a un país, com per professionals com ara traductors, intèrprets, periodistes, etc.

Aquest portal és fruit del treball dels informàtics donostiarres Felix Vela, Yoel Gonzalez i Ismael Rondon. Van començar amb l'anglès i el castellà i ara ja compta amb 299 llengües. Això ha estat possible gràcies a la implicació de comunitats de parlants de diferents idiomes, que de manera voluntària fan la seva aportació al portal. Els usuaris també poden col·laborar amb la iniciativa votant si les pronunciacions els semblen correctes o no. Així, ajuden a eliminar errors.

La comunitat de Forvo és actualment de 400 editors i 255.000 usuaris i rep més de 10 milions de visites al mes. També han desenvolupat una aplicació per a iPhone, de la qual s'han registrat 55.000 descàrregues.

Aquest portal no era gaire conegut dins l'Estat espanyol, però la revista Time l'ha inclòs entre les 50 millor splanes web del 2013 i això li ha donat molta empenta.

Afegeix un comentari nou