Les ciències socials es fan un lloc en els països en desenvolupament

Les ciències socials es fan un lloc en els països en desenvolupament

Resum: 

Aquesta és una de les conclusions que determina "Les divisories del coneixement" un informe publicat conjuntament pel Consell Internacional de Ciències Socials (CICS) i la UNESCO. L'informe assenyala que tot i el monopoli casi exclusiu que han tingut les universitats occidentals durant molt temps, les ciències socials s'imposen en nacions d'Àsia i d'Amèrica Llatina.

Aquest informe ofereix una panoràmica global de les ciències socials i es centra principalment en analitzar les "escletxes del coneixement".

Una de les principals idees de l'informe es destacar que les ciències socials s'han d'entendre en la seva qualitat d'instruments d'inapreciable valor per a coajudar al progrés cap a un desenvolupament sostenible. Així doncs, explica com evolucionen les ciències socials en condicions desiguals i posa èmfasi en que ara són més necessàries que mai per tractar amb eficàcia els problemes més greus que té actualment la humanitat com ara la pobresa o el canvi climàtic.

L'informe esta dividit en tres parts: descripció de la situació actual amb estadístiques; propostes per solucionar alguns dels problemes actuals del món; i finalment, reflexions i anàlisi sobre temes d'interès general o regional.

Algunes de les dades estadístiques que aporta l'informe són:

  • Publicacions: Tot i que es manté el desequilibri existent entre publicacions i investigacions entre els països desenvolupats i els països en vies de desenvolupament - el 75% d'aquestes es fan a Amèrica del Nord i a Europa Occidental i el 85% són en anglès -, s'observa que hi ha una progressió molt forta del nombre d'articles publicats a Amèrica Llatina.
  • Investigació: Mentre el pressupost destinat a investigacions en ciències socials van en augment en països com Xina, Índia i Brasil - entre un 15% i un 20% en aquest darrer país - en altres països que abans n'eren capdavanters - la Federació Russa i la CEI (Comunitat d'Estats Independents) - ara va decaient i les noves generacions no aposten per aquesta via professional.

Alguns dels problemes que percep l'informe són:

  • El fenomen de la fuga de ments: Tot i que es un fenomen que es dona principalment a Àfrica, també afecta a països com EEUU o alguns països Europeus com Espanya. Això suposa que tot i que siguin països on hi ha llicenciats en ciències socials, com que no s'aposta ni s'inverteix en educació, cultura o investigació, aquests es veuen obligats a marxar.

Algunes de les conclusions que aporta l'informe són:

  • Tot i que es fan treballs en ciències socials de gran qualitat i de valor pràctic, aquests no és realitzen sobre ni en aquelles parts del món on més es necessiten i per això no donen el resultat que cabria esperar.
  • Davant el context actual de crisi global, ara més que mai cal recòrrer a les ciències socials per afrontar els grans reptes actuals i de futur de la humanitat.

Podeu llegir en anglès l'informe complet en aquest link.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou