El tercer sector representa l’1,44% del PIB d’Espanya

Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a: 
Eugenia Ifer
Vuit de cada deu persones que treballa al tercer sector d’acció social són dones. Font: Eugenia Ifer.
Vuit de cada deu persones que treballen al tercer sector d’acció social són dones. Font: Eugenia Ifer.
El tercer sector a Espanya dona feina remunerada a més de 520.000 persones.  Font: Canva.
El tercer sector a Espanya dona feina remunerada a més de 520.000 persones. Font: Canva.

El tercer sector representa l’1,44% del PIB d’Espanya

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector - Econòmic

Resum: 

La Plataforma de ONG de Acción Social publica el ‘Barómetro del Tercer Sector’. A l'estudi han participat més de set-centes entitats, per poder conèixer la realitat del sector.

La Plataforma de ONG de Acción Social ha presentat el seu informe ‘Barómetro del Tercer Sector 2022’. Aquest document ofereix una panoràmica sobre la situació actual del tercer sector i l’impacte que té a la societat.

Aquest estudi està dividit en dues parts, la primera és quantitativa: ‘Barómetro del Tercer Sector de Acción Social en España 2022: Innovación y transformación para una sociedad más justa’. Aquest apartat té la intenció de diagnosticar la situació i les tendències del sector.

Yolanda Besteiro, presidenta de la Plataforma de ONG de Acción Social, ha explicat: “Quan parlem de l’impacte del tercer sector social a la societat, cal remarcar que l’acció social representa un 43% del sector, que s’han fet més de 47 milions d’atencions anuals i que representem un 1,44% del PIB d’Espanya”.

En canvi, la segona part del document és qualitativa: ‘Construyendo ecosistemas de innovación social. La contribución del Tercer Sector de Acción Social a una transición digital y ecológica justa en España’, en aquesta secció s'estudia els reptes futurs i s'avalua els riscos i oportunitats del sector.

"Un clar exemple de risc per al sector és que, tot i que ha creat i ha impulsat molts mercats, en l'actualitat, es veu una mica desplaçat per empreses que ofereixen els mateixos serveis. Igualment, una oportunitat clara per al sector és que es troba pròxim a les realitats de les persones, sap perfectament quines són, i això li permet invertir en innovació social i donar resposta a les necessitats que cap altre sector atén", ha compartit Vanessa Mato, doctora en anàlisi econòmica i estratègia empresarial.

Principals reptes del sector

Segons aquest baròmetre, el tercer sector s’enfronta a quatre principals reptes. Per una banda, la dualitat identitària, ja que hi ha una manca de límits entre el sector privat, el públic i el sense ànim de lucre. El sector necessita equilibri entre la mercantilització i professionalització de serveis socials, i entendre el seu paper i consciència de societat civil.

Així mateix, la innovació social, el tercer sector té una gran proximitat a les necessitats socials, condició que afavoreix tenir noves idees que puguin donar respostes a aquestes realitats.

També, existeix el repte de la sostenibilitat dintre de les entitats del tercer sector, per continuar reforçant els models de finançament i gestió de l’impacte mediambiental que generen.

Finalment, segons l’informe, el gran repte que té el sector és la transformació digital, ja que afecta la manera en la qual es relaciona amb els seus públics i les seves eines d’actuació.

Afegeix un comentari nou