Pla per tractar precoçment l’alzheimer en persones amb síndrome de Down

 Font:
Font:

Pla per tractar precoçment l’alzheimer en persones amb síndrome de Down

Resum: 

La Fundació Catalana Síndrome de Down i l’Hospital de Sant Pau de Barcelona han dissenyat aquest pla de salut perquè aquesta patologia és el principal problema mèdic que tenen en la edat adulta.

La Fundació Catalana Síndrome de Down i l’Hospital de Sant Pau de Barcelona han signat un conveni de col·laboració, sense cost per a les persones amb Down, fer una selecció per detectar precoçment si pateixen una patologia neurològica.

A partir dels cinquanta anys més dels 50% de les persones amb síndrome de Down tenen alzheimer. Segons el neuròleg Juan Fortea de Sant Pau, es tracta del principal problema de salut dels adults amb aquesta síndrome, i considera que els serveis sanitaris i assistencials no hi estan preparats. Fortea és el coordinador de la nova unitat de l’Hospital de Sant Pau, dedicada a persones amb les dues patologies.

Es tracta d’una iniciativa pionera a Europa que s'ocuparà dels casos que es detectin i alhora vol convertir-se en centre d'investigació i formació perquè neuròlegs d'altres àmbits coneguin el desenvolupament d'aquesta demència en persones amb síndrome de Down i sàpiguen identificar-los.

El motiu pel qual gairebé totes les persones adultes amb síndrome de Down arriben a tenir alzheimer és que el cromosoma que tenen triplicat, el 21, conté precisament precursors de la proteïna amiloide, que forma plaques al cervell característiques de l'alzheimer. D’altra banda l’aparició de l’alzheimer en les persones amb síndrome de Down és relativament recent, donada la millora general en la salut dels qui neixen amb aquesta trisomia. A començament del segle passat l’esperança de vida era al voltant dels deu anys; per contra, en les últimes dècades la corba de supervivència s’ha modificat espectacularment; la vida actual supera de mitjana els seixanta anys.
Així doncs, les persones amb síndrome de Down ara tenen més bona qualitat de vida i aquest unitat serà un pas més.

+informació / La Vanguardia

Afegeix un comentari nou