Que no t'hipotequin la vida!

Autor/a: 
Montse Mateo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Que no t'hipotequin la vida!

Autor/a: 
Montse Mateo

Resum: 

Diverses entitats i sindicats presentaran una iniciativa legislativa popular de reforma de la llei hipotecària per permetre la dació en pagament.

En els darrers mesos, les entitats han intensificat els seus esforços per fer costat als milers de persones afectades per execucions hipotecàries.

En molts casos, a més de perdre el pis en subhasta, la persona hipotecada ha de veure com el banc adjudica la seva vivenda pel 50% del valor de taxació i l’obliga a seguir fent front a un deute que la condemna de per vida a l’exclusió social i financera, tal com s’insisteix repetidament des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Davant la passivitat del poder legislatiu, diverses entitats s’han unit ara per engegar una campanya que, sota el lema “Que no t’hipotequin la vidaemprarà per primer cop la via de la iniciativa legislativa popular per promoure la reforma de la llei hipotecària.

La iniciativa reclamarà que es reguli la dació en pagament a fi que, en cas d'execució hipotecària, el lliurament del pis al banc liquidi el deute, com succeeix als Estats Units i a diversos estats europeus.

En aquest sentit, es demanarà una modificació de l'article 693 de la Llei d'Enjudiciament Civil per tal que inclogui la possibilitat que la persona hipotecada comparegui abans de la subhasta per sol·licitar el lliurament de la vivenda en pagament del deute, que quedaria així cancel·lat.

Els promotors de la iniciativa demanaran, a més, que la dació en pagament tingui efectes retroactius sobre les hipoteques actualment vigents. No obstant això, fins i tot des de sectors judicials favorables a la dació en pagament, aquesta fita sembla encara més difícil d'assolir que la regulació mateixa de la dació.

Un cop aprovat el text de la Iniciativa, els promotors tindran nou mesos per recollir el suport de 500.000 firmes.

Les entitats impulsores de la Iniciativa popular són:

Les entitats compten amb el suport de Jutges per a la Democràcia i la Federació de Municipis i Províncies espanyola. En els últims temps, a més, l'Audiència de Navarra i un jutge de Sabadell s’han mostrat favorables, en les seves resolucions, a la dació en pagament.

Per la seva banda, el president d’ADICAE, Manuel Pardos, ha recordat recentment que la legislació hipotecària espanyola requereix una “modernització adequada” atenent al fet que, en els seus 150 anys de vida, no ha patit cap reforma fonamental.

L’entitat puntualitza, també, que no només és necessària la regulació de la dació en pagament sinó que cal alhora una reforma legal de productes tòxics com ara els swaps o les clàusules de sòl, contra les quals ADICAE ha interposat una demanda col·lectiva que ha estat admesa a tràmit.

Vegeu el debat sobre execucions hipotecàries celebrat a TV3 el dia 25 de febrer de 2011, amb la participació d'Ada Colau, protaveu de la PAH.

Comentaris

Els que es queixen de que la vivenda sovint no cobreix el deute i no hi estan d'acord, estarien d'acord en que el banc o caixa es quedés la seva vivenda si no poguessin pagar el deute pendent i el valor de la finca fos molt superior al deute ?

Afegeix un comentari nou