Tres de cada 10 catalans viuen en risc d'exclusió social

 Font:
Font:

Tres de cada 10 catalans viuen en risc d'exclusió social

Resum: 

Un 29,5% de catalans/es viu en risc d'exclusió social, segons l'Enquesta de condicions de vida i hàbits de la població del 2011. Catalunya se situa així per sobre de l'Estat espanyol (26,7%) i de la Unió Europea (21,6%). A les Terres de l'Ebre el risc de pobresa es dispara fins al 34,8% i el risc d'exclusió social fins al 36,8%.

Gairebé el 30% dels catalans viu en risc d'exclusió social, és a dir, té problemes per arribar a fi de mes, està castigat per l'atur i no pot accedir als serveis bàsics, com ara mantenir l'habitatge calent a l'hivern o menjar carn dues vegades per setmana.

Són dades que ha tret a la llum l'Enquesta de condicions de vida i hàbits de la població (ECVHP), que elabora l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) cada cinc anys amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (Iermb), l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Diputació.

Les dades que ofereix l'enquesta s'han calculat mitjançant la taxa AROPE, un indicador reconegut per l'Eurostat i que té en compte tant la pobresa econòmica com altres aspectes (la privació material, situació laboral dels integrants de la unitat familiar, etc.). L'enquesta es basa en informació de 10.000 persones, obtinguda a través de 4.235 entrevistes.

Tal com assenyalen diverses entitats socials la pobresa infantil requereix d'atenció urgent, ja que gairebé 350 mil nenes i nens catalans viuen en famílies pobres

Segons l'enquesta, el 21,9% dels catalans són pobres en termes exclusivament econòmics i viuen amb menys de 8.560 euros anuals (713,3 mensuals). En el cas dels menors de 16 anys, aquesta xifra es dispara fins al 28%, revelant que gairebé 350.000 infants catalans viuen en famílies pobres.

La vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va donar a conèixer aquestes dades dimarts passat, 9 d'octubre, i les va qualificar de "molt preocupants", tot demanant als municipis catalans que orientin les seves polítiques als col·lectius més vulnerables. També va explicar que la majoria de catalans/es que tenen problemes econòmics cerquen ajuda a la família i als amics, en comptes d'acudir als serveis socials, fet que considera que cal corregir.

Per territoris, d'una banda, la zona metropolitana de Barcelona, les comarques centrals i les de Tarragona són les que presenten rendes més altes. Les Terres de l'Ebre, d'altra banda, són les que registren menors ingressos anuals: 21.789 euros anuals per habitatge de mitjana. És, però, un territori molt polaritzat, ja que també destaca per tenir un gran nombre de persones amb altes rendes.

Trobaràs més dades en aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou