Un any de l’Acord Nacional per a fer front a la SIDA a Catalunya

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Un any de l’Acord Nacional per a fer front a la SIDA a Catalunya

Resum: 

El Comitè 1r de Desembre demana més compromís i el compliment dels acords.

Fa un any que es va aprovar a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya el primer Acord Nacional per millorar l’abordatge del VIH/sida. Aquest és un dels pocs acords consensuats per tots els grups parlamentaris durant l’actual legislatura, fruit de l’esforç de la ciutadania i de les entitats que treballen en l’àmbit de la salut i del VIH/sida.

El Comitè 1r de Desembre, Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya que va impulsar aquest diàleg, reconeix, un any després, que les acciones dutes a terme són encara insuficients. Així, per una banda, considera que no hi ha constància de la creació del Pla de Treball i estudi del VIH i les ITS dins la Comissió de Salut del Parlament. D’altra banda, tampoc s’ha establert un Pacte social contra la discriminació de les persones que viuen amb VIH que hauria de liderar la Generalitat de Catalunya.

El Comitè 1r de Desembre també ha fet constància de la falta el desenvolupament d’una Cartera de Serveis que contempli diferents fórmules de col·laboració. Caldria que aquesta tingués en compte la demostrada expertesa i trajectòria de les entitats sense ànim de lucre que han treballat en el camp de la prevenció i atenció del VIH a Catalunya durant els darrers 30 anys i que no les deixi en la situació precària en la qual sovint es troben.

Malgrat aquestes mancances, la societat civil que composa el teixit associatiu relacionat amb la prevenció i atenció del VIH/sida aglutinada dins del Comitè 1r de Desembre, continua demostrant la seva expertesa i qualitat amb el seu treball diari. Tot i que el final del 2014 va ser dramàtic (incompliment de pagaments, un model d’atenció a les persones fonamentat en criteris que no prioritzen la qualitat, etc.), les entitats es van comprometre a seguir treballant pel manteniment els serveis a les persones.

Aquest compromís però sovint no ha comptat amb el suport del propi CatSaluT. D’aquesta manera, CATSALUT segueix posant entrebancs que fan que les entitats hagin d’esmerçar esforços personals i recursos propis per tal de donar solució a una situació que a Catalunya no està encara resolta.

És per això que, sota el lema: “Acord Nacional VIH: compliment ara o mai", el Comitè 1r de Desembre i les seves entitats membres continuaran treballant perquè es compleixi l'acord. Segons el comitè: “el país no pot viure de promeses ni de bones intencions. Ens calen fets. L' incompliment de l’Acord després d’un any no pot deixar a la societat catalana impassible: ara o mai hem d’actuar i garantir amb recursos personals i tècnics que l’Acord es compleixi".

Afegeix un comentari nou