Vic crea una comissió per debatre les normes d’empadronament

 Font:
Font:

Vic crea una comissió per debatre les normes d’empadronament

Resum: 

L’ajuntament de Vic crearà una comissió, formada per representats de les associacions d’immigrants i per regidors de la ciutat, per abordar el tema. Les entitats diuen que treballaran “colze amb colze” amb l’ajuntament però reclamen la “retirada immediata” dels criteris d’empadronament proposats per l'Ajuntament.

Actualització: El bufet Roca i Junyent ja ha lliurat a l'Ajuntament de Vic l'informe sobre la legalitat de la proposta. El bufet assegura que "l'actuació de l'Ajuntament de Vic no pot ser titllada de cap de les maneres com incorrecte o contrària a la llei" perquè el marc legislatiu planteja dubtes. L'informe recomana sol·licitar per escrit al Ministeri de l'Interior els requisits exigibles per a l'empadronament municipal.

Les associacions i entitats socials que treballen amb persones immigrants a Vic s’han reunit amb l’ajuntament quinze dies després que el consistori anunciés la seva voluntat per canviar el sistema d’empadronament al cens municipal. Els representants de les entitats, que reclamaven que no se’ls marginés del procés de decisió, han posat de relleu la voluntat de diàleg de l’ajuntament i han descartat qualsevol tipus de mobilització.

De fet, les 25 associacions que han signat el manifest contra la modificació dels criteris del cens, demanen “respecte” pels nouvinguts i asseguren que volen treballar “colze a colze amb l’Ajuntament de Vic” per proposar i impulsar actuacions d’acollida que facin de Vic “un exemple de convivència i de col·laboració” entre persones de diferents cultures i orígens.

Tot i això, exigeixen la “retirada immediata” dels criteris d’empadronament anunciats per l’Ajuntament perquè “són il·legals, greument discriminatoris i contradiuen el Pacte Nacional per la Immigració”. La proposta de Vic és no empadronar les persones que no puguin demostrar la nacionalitat, el permís de residència o el permís de treball.

Encara falta saber què diran els informes de la Delegació del Govern a Catalunya i de la Generalitat encarregats per determinar si la proposta de l’Ajutament de Vic (CiU, PSC, ERC) és legal o no. L’alcalde Josep Maria Vila d’Abadal, ja ha anunciat que només retiraran la proposta si es demostra que és il·legal. Aquest diumenge, l’alcalde i la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, han acordat trobar una solució conjunta al conflicte. Capdevila creu que "el problema s'ha de resoldre sense sortir de Catalunya", per evitar que el debat polític estatal en compliqui la resolució. Però aquesta setmana s'ha sabut que el municipi madrileny de Torrejón de Ardoz ja fa més d'un any que també posa traves als immigrants a l'hora d'empadronar-se. El Defensor del Poble, Enrique Mújica, ja ha anunciat que obrirà una investigació.

+ info:
Manifest entitats
Nota de premsa de l'Ajuntament de Vic
Informe del bufet Roca Junyent

Afegeix un comentari nou