Festa Major Jove de Vic: recuperar els vincles amb les entitats

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Carlos Faneca
La Cronoescalada, un dels actes més esperats de la Festa Major Jove de Vic. Font: Julia Pujols
La Cronoescalada, un dels actes més esperats de la Festa Major Jove de Vic. Font: Julia Pujols
Imatge d'arxiu d'un acte de la Festa major Jove de Vic. Font: Mariona Fontarnau
Imatge d'arxiu d'un acte de la Festa major Jove de Vic. Font: Mariona Fontarnau
Bingo Musical durant una anterior edició de la Festa Major Jove de Vic. Font: Julia Pujols
Bingo Musical durant una anterior edició de la Festa Major Jove de Vic. Font: Julia Pujols

Festa Major Jove de Vic: recuperar els vincles amb les entitats

Autor/a: 
Carlos Faneca
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

La festa aposta pel talent femení als escenaris, treballa per canviar el paradigma al voltant del consum d'alcohol a les festes majors i cerca una major participació de les entitats.

La Festa Major Jove de Vic 2024, que se celebrarà del 27 de juny al 7 de juliol, torna amb una programació farcida d'actes destinats, sobretot, al jovent vigatà, però també per a la resta de la població, que espera, any rere any, l'arribada alguns dels esdeveniments centrals de la festa. El Birranostrum i la Cronoescalada són dos dels més esperats, però també destaquen la Nit d'Homilies, els Jocs de Cucanya o les Barraques, amb una programació musical molt completa.

La nova edició de la festa està marcada per dos aniversaris: els 20 anys del Birranostrum, i els 10 de la Cronoescalada. "El Birranostrum és el correbars, que està molt arrelat, i amb el qual tenim la intenció de recuperar el to reivindicatiu que tenia en un principi. En els darrers anys ha crescut moltíssims, i alguns matisos polítics s'han anat perdent", explica la Miriam El Mouhadab, de l'equip organitzador de la Festa Major Jove de Vic.

"D'altra banda, la Cronoescalada és un dels actes més consolidats de la festa. Crec que vam encertar molt apostant per aquest acte", assenyala El Mouhadab. "És una pujada amb bicicleta pel carrer Sant Miquel dels Sants, un dels carrers més elevats de Vic i que va parar a l'Ajuntament", afegeix. La Cronoescalada és un dels actes que han traspassat més enllà del jovent i centra l'interès de públic de totes les edats. "De fet, és dels actes més esperats de tota la festa major", afirma.

La festa també compta amb una jornada cultural, 'Col·lectivitzar els malestars', una reflexió conjunta, amb diverses, entitats de la ciutat sobre la salut mental i la potencialització i reptes de l'autoorganització. Com a novetat, l'edició d'enguany de la festa també tindrà els Jocs de Cucanya, amb un taller de sardanes amb la colla La Riallera, i Jocs esportius i de taula a la zona de Barraques. D'altra banda, La Nit d'Homilies comptarà amb els monòlegs de Norbert Palazón i Fred Ricamas, en un acte presentat per Godai Garcia.

"Com la majoria de les festes majors el consum d'alcohol acaba sent la nostra màxima font d'ingressos. És trist, però és real, així que acabem prenent petites decisions per tractar de canviar el paradigma, ja sigui impulsant actes en els quals l'alcohol no sigui protagonista, o oferint opcions de millor qualitat de begudes sense alcohol", assegura El Mouhadab.

Més talent femení als escenaris

Un dels plats forts de la Festa Major Jove de Vic és la programació de concerts a la zona de Barraques. Aquest any destaquen Maria Jaume, Al·lèrgiques al Pol·len, Enemic Interior, Les Testarudes, Aiko el Grupo, Boom Boom Fighters & Cookah P, Groggy Rude, Dan Peralbo i el Comboi i DJ Saraswati. "Cada cop més apostem per intentar tocar diferents estils de música i que tothom hi quedi content, amb una programació musical que sigui coherent amb la nostra manera de pensar i grups que pràcticament només es podrien veure en festivals", explica El Mouhadab.

"Assumim també la perspectiva feminista, perquè volem dones a l'escenari. No només per complir una quota, que entenem que és important, sinó també perquè és una cosa que ens agrada i és coherent. A més a més, ens ajuda a crear un ambient més sa, segur i evitar també que es produeixin certes situacions", exposa. "El discurs feminista de festa major és un discurs que cada cop ho volem tornar a potenciar més", assereix.

Porta d'entrada del jovent al teixit associatiu

Un dels aspectes que des de l'organització volen intensificar és la recuperació dels vincles amb les entitats de Vic, que s'han anat perdent els darrers anys, segons expliquen, per diversos aspectes, com ara relacionats amb la Covid, la situació política i cultural de la ciutat, o el creixement de la festa. "La festa major molts cops era la casa de tots, en el sentit que acollia moltes entitats. Però la gent plegava de les entitats, i tot i que continuava col·laborant amb la festa a nivell individual, el vincle amb l'entitat es perdia", assereix El Mouhadab.

"El que volem és tornar a fidelitzar aquestes entitats i que la festa major jove se la sentin seva", afegeix. "La Festa Major Jove de Vic és una de les portes d'entrada més importants del jovent vigatà a la participació del teixit associatiu de la ciutat", sentència.

Afegeix un comentari nou