Voluntariat UB s'afegeix una vegada més a la campanya de donació de medul·la òssia del Banc de Teixits

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Voluntariat UB s'afegeix una vegada més a la campanya de donació de medul·la òssia del Banc de Teixits

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Més de 90 persones de la comunitat universitària de la UB van apuntar-se el curs passat al Registre de Donants de Moll d'os. L'entitat que gestiona el voluntariat a la universitat reprèn la campanya.

El Banc de Sang i Teixits inicia un curs més la campanya de recollida de sang i de donació de moll d'os a la Universitat de Barcelona (UB). A partir del 30 de setembre i durant el mes d'octubre, 4 facultats comptaran amb punts de donació de sang i punts informatius sobre la donació de medul·la òssia. Després dels bons resultats del curs passat (quan gràcies a la tasca voluntària, 91 persones van inscriure's al Registre de donants de Moll d'os), enguany Voluntariat UB s'hi torna a afegir i fa una crida de persones voluntàries.

La tasca de les persones voluntàries consistirà en assistir als punts programats per informar sobre la importància i el procediment a seguir per fer una donació de medul·la òssia. Tota persona interessada pot enviar un correu a voluntariat@ub.edu amb les dades personals (nom i telèfon de contacte) i els dies i horaris en què és possible col·laborar.

Per què és necessari comptar amb un registre de donants voluntaris de medul·la òssia?

Tal i com explica la Guia del donant de medul·la òssia, elaborada per la Fundació Josep Carreras, el familiarment conegut com "Moll d'os" és un teixit indispensable per viure, ja que és on s'hi fabriquen les cèl·lules de la sang i del sistema immunitari. És on hi resideixen també les cèl·lules mare.

Moltes malalties són conseqüència d'una producció excessiva, insuficient o anòmala d'un determinat tipus de cèl·lules derivades de la cèl·lula mare. El trasplantament de medul·la òssia permet la seva curació en substituir unes cèl·lules defectuoses per d'altres normals procedents d'un donant sa. Sovint, el trasplantament és l'única opció terapèutica.

Perquè un trasplantament es realitzi amb èxit, és necessari un donant compatible amb el pacient, és a dir, que les cèl·lules d'un i d'altre siguin tan semblants que puguin conviure de forma indefinida en el receptor. La màxima probabilitat es troba principalment en els germans i germanes i, malauradament, és només del 25%.

Quan una persona requereix un trasplantament i no té un donant compatible entre els seus familiars, és quan entra en joc la persona donant voluntària. Per poder inscriure's com a tal al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), cal, d'una banda, tenir bona salut, una edat compresa entre els 18 i els 55 anys i acceptar facilitar una sèrie de dades (edat, direcció, telèfon i breu historial clínic). D'altra, acceptar que se li extregui una mostra de sang per estudiar les seves característiques.

Tota la informació al respecte es pot consultar tant al web de la Fundació Josep Carreras com a la Guia de donants voluntaris.

Afegeix un comentari nou