Ariadna Rogero: “La nostra proposta és fer una comunicació que fugi del paternalisme”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
Obertament crea campanyes d’antiestigma per acabar amb els prejudicis de la salut mental. Font: Obertament.
Obertament crea campanyes d’antiestigma per acabar amb els prejudicis de la salut mental. Font: Obertament.
L’entitat ofereix eines de comunicació per a les persones afectades per lluitar contra l’estigma de la salut mental. Font: Canva.
L’entitat ofereix eines de comunicació per a les persones afectades per lluitar contra l’estigma de la salut mental. Font: Canva.

Ariadna Rogero: “La nostra proposta és fer una comunicació que fugi del paternalisme”

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

L’entitat Obertament treballa perquè la salut mental deixi de ser tabú.

Ariadna Rogero Arrufat és la responsable de mitjans i activisme d’Obertament. Aquesta organització s’encarrega des de 2010 a lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones que tenen problemes de salut mental.

En què es basa la vostra feina?

Ens enfoquem en la lluita contra l'estigma de la salut mental. Bàsicament tenim dues línies d'actuació. Per una banda, campanyes de comunicació que es basen en el màrqueting social per influir sobre l’opinió pública i, per l’altra, tenim projectes que estan dirigits a públics molt concrets. Per exemple, persones que tenen un problema de salut mental, amb elles fem formacions perquè puguin explicar la seva història i d’aquesta manera contribuir a la lluita contra l’estigma.

Finalment, temin un projecte amb els mitjans de comunicació perquè els periodistes representin la salut mental des de la normalització i sense reproduir imatges i llenguatge que els estigmatitzi.

De quina manera es pot combatre l’estigmatització que pot haver-hi per part de la societat sobre els col·lectius vulnerables?

La nostra proposta és fer una comunicació que fugi del paternalisme. Intentem que siguin les mateixes persones afectades les que expliquin la seva experiència.

Llavors, com seria una comunicació respectuosa?

Cada entitat és un món i cada col·lectiu té la seva realitat i les seves peculiaritats. En el nostre cas, ens centrem a donar eines comunicatives a les persones perquè puguin reflexionar sobre la seva experiència, sobre els seus relats, apuntant una narrativa transformadora i que siguin elles mateixes les protagonistes de les campanyes de comunicació.

Per a nosaltres és important que s’apoderin del discurs i siguin elles mateixes les que donin veu als continguts.

"La comunicació digital ha aconseguit que tinguem una comunicació bidireccional".

Com interfereixen les diferents xarxes socials en la comunicació?

La comunicació digital ha aconseguit que tinguem una comunicació bidireccional amb un retorn del públic, pràcticament a temps real, però no només això, sinó que també tenim tots els instruments de mesura que hi ha com el Google Analytics i totes les eines d'email màrqueting que mesuren la interacció i l'impacte de les nostres comunicacions.

És un paradigma completament diferent. Tenim molta informació sobre com es comporten les persones. Per tant, es pot dissenyar una comunicació molt més efectiva i basada en el que li interessa a la nostra audiència.

"El més important és tenir un contingut atractiu per l’audiència".

Quina és la millor manera de relacionar-se amb els mitjans de comunicació?

Amb els mitjans de comunicació el discurs no es pot controlar, però sí que es pot influir en ells. El més important és tenir un contingut atractiu per l’audiència.

En el nostre cas, agafem el coneixement, que seria la part teòrica i li afegim la vivència de les persones, que seria la part pràctica. I de tot això, surt un contingut de valor, perquè els mitjans el puguin consumir i adaptar als seus canals.

Afegeix un comentari nou