Neix una plataforma veïnal per recuperar els Cinemes Texas de Barcelona

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
El cinema oferia reestrena de pel·lícules en versió original subtitulades en català.  Font: CC
El cinema oferia reestrena de pel·lícules en versió original subtitulades en català. Font: CC
Neix una plataforma veïnal per salvar el projecte del barri de Gràcia.  Font: CC
Neix una plataforma veïnal per salvar el projecte del barri de Gràcia. Font: CC
Els Cinemes Texas no han superat la crisi econòmica de la Covid-19 i abaixen la seva persiana després de sis anys.  Font: CC
Els Cinemes Texas no han superat la crisi econòmica de la Covid-19 i abaixen la seva persiana després de sis anys. Font: CC

Neix una plataforma veïnal per recuperar els Cinemes Texas de Barcelona

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

L’establiment no havia tornat a obrir les persianes des del març a causa de la pandèmia. Ara, amb el tancament definitiu, una plataforma veïnal arrenca per salvar el cinema del barri de Gràcia.

La pandèmia de la Covid-19 ha deixat importants conseqüències en tots els sectors. La cultura ha estat un dels més perjudicats per la cancel·lació d’una gran quantitat d’esdeveniments.

Un exemple clar és el cinema a Barcelona, que estava damnificat abans de la crisi sanitària. Ja al febrer tancava una de les sales de cinema més antigues de la ciutat, el Palau Balañá, oberta des de 1965. I el mateix mes tancava una de les últimes botigues especialitzades en cinema de Barcelona, la Cinemascope, després de vint-i-cinc anys. Al juliol, amb els efectes de la pandèmia, tancava el cinema Méliès de Barcelona, que oferia cultura des del 1996.

Ara, li ha tocat als emblemàtics Cinemes Texas del barri de Gràcia de Barcelona, que portaven oberts des del 18 de setembre de 2014. Aquest cinema era l’únic de tot el barri que seguia sense obrir després de l’aixecament de les restriccions per part de les autoritats sanitàries. La sala del director Ventura Pons no ha superat la crisi econòmica del coronavirus i, finalment, abaixa definitivament la seva persiana després de sis anys en actiu.

El veïnat per salvar el cinema

Sense saber encara el futur de les sales, els veïns i veïnes del barri de Gràcia es van començar a organitzar per recuperar el projecte. Han recollit signatures entre veïnat, comerciants i entitats per no perdre el cinema que consideren vital -socialment i culturalment- pel barri. Tanmateix, gent del sector, exhibidors i distribuïdores també estarien intentant recuperar el cinema.

El projecte venia d’anys d’incertesa amb dificultats econòmiques, però des d’un inici va comptar amb la complicitat dels veïns, comerciants i associacions del barri. Els cinemes eren una gran aposta cultural per Gràcia, amb quatre sales reformades i digitalitzades, però que igual que els cinemes similars de Pons a València (AlbaTexas) i a Figueres (Las Vegas) no han pogut sobreviure. Feia mesos que els treballadors cobraven tard o no ho feien i la crisi sanitària ha estat el cop definitiu.

El local dels Cinemes és de lloguer, per tant, ara queda en mans dels propietaris -la família Payàs- si l’espai continua sent un cinema o tindrà una altra voluntat. Queda pendent, també, el futur de les persones que hi treballaven a les sales, que esperen la resolució del conflicte laboral arran el tancament.

Els Cinemes Texas, un emblema cultural

L’establiment del carrer Bailèn oferia un model únic a la ciutat: reestrena de pel·lícules en versió original, subtitulades en català i a preus populars. També comptava amb maratons temàtiques, sessions de presentació i de recuperació de clàssics del cinema.

L’any 2016, rebia el premi al millor cinema de l’estat espanyol per la seva gran oferta i la relació qualitat-preu amb les altres sales de Barcelona, segons l’organització European Cinema.

El Texas es va inaugurar el 1947 i va tenir molt bona acollida oferint dobles sessions de reestrena fins que el 1955 el va comprar la cadena Lauren i van passar a ser Els Lauren Gràcia, que van tancar l’agost de 2014. Al setembre del mateix any, Pons els va comprar convertint-se en els Cinemes Texas, fins que avui dia han abaixat el teló.

Comentaris

Voldría col.laborar amb la iniciativa veïnal per tornar a obrir el Texas, com hi puc contactar? Gràcies

Hola Esther,

Pots contactar amb la plataforma veïnal Salvem el Texas a través del seu perfil de Twitter (@SalvemTexas), el seu perfil d'Instagram (salvemeltexas) i el seu canal de Telegram (@salvemCineTexas).

Voldria saber com contactar amb la plataforma veïnal que està intentant salvar els cinemes Texas per poder ajudar.

Gràcies

Hola Israel,

Pots contactar amb la plataforma veïnal Salvem el Texas a través del seu perfil de Twitter (@SalvemTexas), el seu perfil d'Instagram (salvemeltexas) i el seu canal de Telegram (@salvemCineTexas).

Afegeix un comentari nou