2060 - Espanya país d'octogenaris

Autor/a: 
Josep Villagrasa (FAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:

2060 - Espanya país d'octogenaris

Autor/a: 
Josep Villagrasa (FAC)

Resum: 

Imaginem-nos un país amb més del 30 per cent de la població major de 65 anys i un 15 per cent octogenària. És la previsió de l'Eurostat per l'estat espanyol per 2060. Xifres que, des de les associacions de gent gran, demanen una profunda reflexió i una actuació ràpida.

"L'any 2060 no està tan lluny. No es tracta d'esperar-se i començar a fer coses el 2059". Són les paraules de Mario Cugat, president de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), davant les previsions realitzades per Eurostat sobre l'envelliment de la població a l'estat espanyol. Tot i així, no es sorprèn. Les dades poden ser noves però només constaten una tendència remarcada en nombroses estudis previs de la pròpia federació.

L'Eurostat és prou clar. Espanya serà l'estat amb més població octogenària l'any 2060. Un 15 per cent d'una població que, durant els pròxims 50 anys, haurà augmentat en pràcticament un 14 per cent. Això ens situarà en 52,2 milions de població, dels quals 16 seran persones majors de 65 anys i 7,4 milions octogenaris.

La xifra més preocupant, però, la situa l'Eurostat en la dependència. La taxa de dependència es duplicarà fins al 56,4% el 2060.

Segons el president de la FATEC això demana d'una actuació acurada i veure quins serveis requerirà una població envellida. No es tracta només del sistema de pensions, afirma Cugat, sinó també del sistema de salut, els equipaments cívics i sociosanitaris o una millor xarxa de transport públic. Un esforç que les institucions han de realitzar, segons la FATEC, tenint en compte la pròpia gent gran. "Fins ara s'ha deixat de banda a la gent gran. No pot ser que deixem a persones durant 25 anys a un oci improductiu quan poden treballar per la societat".

En aquest esforç col·lectiu, el president de la FATEC, afirma que des de les associacions de gent gran s'és conscient que el moment actual de crisi econòmica obligarà a les organitzacions no lucratives a donar un cop de mà:"Segurament s'externalitzen serveis públics i se'ns demanarà que amb les nostres instal·lacions i voluntaris cobrim necessitats d'aquesta població envellida".

Dins aquesta reflexió col·lectiva, Cugat també llança una advertència envers la població jove: "S'ha de tornar al model de l'estalvi i fer una política de conscienciació pels joves cap una vida sana. Els que es cuidin avui tindran més forces per superar les dificultats del demà".

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou