Treballar junts per protegir i promoure la dignitat i la benestar dels nostres majors

 Font: Pixabay

Treballar junts per protegir i promoure la dignitat i la benestar dels nostres majors

Resum: 

"La diversitat de factors, com l’aïllament, la soledat no desitjada, la disminució de l'autonomia i l'accessibilitat als serveis essencials, o la bretxa digital, son situacions que requereixen una atenció centrada en la persona".

 Font:

Josep Carné i Teixidó

President de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC).

més articles de Josep Carné i Teixidó

El proper 15 de Juny de 2024 es celebra el 'Dia mundial de la pressa de consciència sobre el maltractament i abús de les persones grans', amb l'objectiu de crear una consciència social i política per combatre aquesta xacra social inacceptable, que és un problema social existent als països en desenvolupament i desenvolupats i que, en general, no es difon prou la seva existència.

FATEC, fidel amb els seus principis fundacionals, als seus valors i les seves activitats es manifesta clarament en donar-hi suport, tan en forma d’acceptació explícita del que significa la diada, com amb actuacions concretes amb els nostres programes de voluntariat. Des de FATEC volem contribuir i estem contribuint, amb opinió i acció, per a:

1. Revertir el maltractament en bon tracte reforçant els drets de les persones grans tot lluitant contra l’edatisme.

2. Assolir el bon tracte des de l’atenció centrada en la persona amb empoderament (informació, formació) i participació.

Reconeixem que l'heterogeneïtat actual del procés d'envelliment, influenciat per factors culturals, socials i econòmics, dificulta la generalització de definicions i pautes de comportament adients per aconseguir una bona qualitat de vida de les persones grans.

No obstant, és prioritari considerar que la diversitat dels factors existents, com l’aïllament, la soledat no desitjada, la disminució de l'autonomia i l'accessibilitat als serveis essencials per la vida diària, així com la bretxa digital, entre altres son situacions que requereixen sempre una atenció centrada en la persona.

El maltractament a les persones majors, segons la definició de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), inclou accions úniques o repetides, així com la falta d'una resposta apropiada, que ocorre dins de qualsevol relació on hi ha una expectativa de confiança i que provoca angoixa a una persona gran.

Des de FATEC reafirmem el nostre compromís de treballar junts per protegir i promoure la dignitat i la benestar dels nostres majors.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou