5 coses que et poden passar en tornar d’un camp de solidaritat

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

5 coses que et poden passar en tornar d’un camp de solidaritat

Resum: 

Si comences a pensar en l’estiu i et planteges fer un camp de voluntariat o una estada de cooperació, pensa que el "després" és tan important com l’"abans" i el "durant".

De sensacions a la tornada probablement n’hi ha tantes com persones, però les entitats coincideixen que participar en un camp és una activitat altament transformadora.

  1. Hauràs creat un vincle molt fort amb els teus companys de viatge. Ja des d’abans de marxar, les entitats organitzen una formació prèvia al camp, sovint molt vivencial, que a banda d’informar-te sobre on aniràs i què hi aniràs a fer, és una manera de crear grup i vincles entre els participants. Amb les experiències compartides al viatge, això no farà més que augmentar. I després del viatge, tornareu a trobar-vos per revisar com ha anat i veure què fer a partir d'ara.
  2. Tornaràs amb moltes ganes de canviar les coses. Tot allò que hauràs vist i viscut et donarà energia transformadora. “S’obre un nou món i cal canalitzar aquestes energies, connectar allò global i allò local. Que les ganes de transformar no s’acabin, sinó que s’apliquin aquí”, comenta l’Ariadna Gálvez, responsable de comunicació del Servei Civil Internacional de Catalunya.
  3. Augmentaràs la teva implicació social. Les mateixes entitats organitzen projectes locals o et poden posar en contacte amb altres organitzacions des d’on seguir transformant. “Volem ser una porta d’entrada al voluntariat i a l’activisme, no retenir-los per retenir-los sinó que després vagin a altres entitats”, explica l’Ariadna. Segons un estudi elaborat per SETEM el 2011, el 79% de les persones que han realitzat camps ha augmentat la seva implicació social en la societat catalana.
  4. Sabràs que no has anat a “ajudar”, sinó a transformar-te. Conèixer el Sud en primera persona fa que els participants revisin certs prejudicis que sovint es tenen des del Nord. Així, molts s’adonen que, en molts casos, les organitzacions acollidores no necessitaven la seva ajuda, sinó que el Nord és un impediment al seu propi desenvolupament.
  5. Els teus hàbits de consum canviaran. “Tornar a casa després d’un camp de solidaritat sovint fa reflexionar sobre l’estil de vida que duem i com aquest té conseqüències globals, sent més conscients i crítics”, explica la Marta Solano, responsable de comunicació de SETEM Catalunya. Així, segons l’informe fet per aquesta entitat, un 65% dels participants va augmentar el consum de productes de Comerç Just després dels camps, el 59% va reduir el seu consum d'aigua o energètic i el 53% va començar a utilitzar més el transport públic.

Les entitats treballen per aconseguir que els i les participants s’impliquin en projectes i associacions a la tornada. La transformació social també es pot fer des de casa!

Afegeix un comentari nou