Del Raval al Montseny, per millorar la salut dels infants

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Del Raval al Montseny, per millorar la salut dels infants

Resum: 

A partir d'ara infants de famílies amb pocs recursos econòmics del barri del Raval de Barcelona podran gaudir de la natura al Parc del Montseny, on a través de jocs aprendran hàbits saludables. Serà gràcies a la col·laboració d'entitats socials del Raval amb la Fundació Roger Torné, que posen en marxa el programa "Respiro en Xarxa".

El dissabte 19 de gener serà un dia molt especial per a molts nens i nenes del Raval, que canviaran els sorolls i la contaminació de la ciutat per la calma del Parc Natural del Montseny. Passaran el dia al Mas Polell, al bell mig del parc, on gaudiran del contacte amb la natura i, a través del joc, aprendran educació respiratòria i hàbits saludables. En cas de patir problemes respiratoris o al·lèrgies, aprendran com controlar-los. No es tractarà d'una jornada puntual, ja que les excursions es realitzaran periòdicament, millorant així el benestar integral dels petits, de manera gradual i progressiva.

Tot això és possible de la mà del programa "Respiro Solidari en Xarxa", que posa en marxa la Fundació Roger Torné en col·laboració amb diverses entitats socials del Raval que treballen amb la infància: el Centre Obert Joan Salvador Gavina, el Casal Infantil Drassanes, la Fundació Social del Raval i Xamfrà. Aquestes organitzacions han decidit treballar en xarxa per tal de millorar la salut dels infants amb pocs recursos econòmics i amb una vida en general poc saludable d'aquest barri barceloní.

La presentació del programa va tenir lloc el passat 21 de desembre de 2012 i es va fer de la millor manera possible: amb una festa al foyer del Liceu de Barcelona, on més de 200 nens i nenes van poder apropar-se a la cultura i a la història de Barcelona. Van gaudir d'un conta-contes de la mà de la il·lustradora Mabel Piérola, de l'espectacle de titelles de la companyia Marduix "El mariner de Sant Pau", que és una adaptació de l’obra de Mossèn Cinto Verdaguer, així com d'altres sorpreses i regals.

S'ha de pensar que una sortida un cop o dos al mes per a aquests infants serà com unes vacances.

L’Anna Castro, directora del Centre Obert Joan Salvador Gavina i l'Esther Arimon, educadora social del centre, valoren molt positivament aquesta iniciativa i així ho van explicar en aquesta entrevista. Assenyalen que estan detectant que la vida de molts infants del barri del Raval no és saludable degut a la seva situació socioeconòmica: "En general estan per sota del pes o tenen problemes d'obesitat, també hi ha nens i nenes amb moltes càries i dents petites. La salut és molt important i totes les mancances que viuen repercutiran en el seu futur físic i en la seva capacitat intel·lectual".

Així, consideren que el projecte "Respira Solidari en Xarxa" pot millorar la seva salut i que "els donarà l'oportunitat de conèixer de forma periòdica altres espais fora del barri i de la ciutat on viuen, fet que els ajudarà a millorar la seva qualitat de vida". Afirmen que una sortida un cop o dos al mes per a aquests infants serà com unes vacances.

Des de la Fundació Roger Torné també es mostren il·lusionats amb aquest projecte i destaquen que treballar en xarxa generant sinergies entre organitzacions sense afany de lucre que tenen la infància com una de les seves prioritats no és una opció en l'actualitat, sinó una necessitat. La fundació té la voluntat que el programa pugui arribar, més endavant, a altres barris amb les mateixes necessitats que el Raval, de la mà dels serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona.

Afegeix un comentari nou