L’associacionisme educatiu arriba a un acord amb Drets Socials per garantir les activitats d'estiu

Xarxa Digital Catalana
Autor/a: 
Anna Adrià
 Font:
L'acord arriba després de setmanes d'accions i mobilitzacions per part de les entitats de l'associacionisme educatiu.

L’associacionisme educatiu arriba a un acord amb Drets Socials per garantir les activitats d'estiu

Autor/a: 
Anna Adrià
Xarxa Digital Catalana

Resum: 

L’acord estableix que la Conselleria facilitarà terrenys d’acampada alternatius i una subvenció per als estudis d’inundabilitat.

Les entitats de l’associacionisme educatiu han firmat un acord amb la Conselleria de Drets Socials per garantir que les activitats de lleure d’estiu al medi rural es puguin dur a terme. Aquest acord ha arribat després que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) confirmés, a dos mesos de l’inici de la campanya d’activitats d’estiu, que calia tancar 79 dels 156 terrenys d’acampada per manca d’autorització, el que afectava a més de 200 reserves de les entitats i 12.000 infants i joves a Catalunya.

Davant aquesta notícia, el sector va començar una sèrie d’accions de pressió, sent l’última una jornada reivindicativa el dissabte 1 de juny, en la qual es van mobilitzar fins a 5.000 persones. Les entitats firmants de l’acord, que són Acció Escolta de Catalunya, Esplais Catalans (Esplac), Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC), Minyons Escoltes i Guies, Escoltes Catalans, Centre Marista d’Escoltes i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, han destacat que la unió de tot el sector ha estat clau per a aconseguir l’acord. Defensen que això ha servit perquè el Govern s’assegués a la taula per a negociar l’acord.

Mitigació de l’impacte de les restriccions i reconeixement del sector

El document signat pacta dues línies principals de treball. D’una banda, actuacions per mitigar l’impacte derivat de les mesures restrictives per l’emergència climàtica sobre els campaments. Drets Socials s’ha compromès a obrir una nova línia de finançament destinada a cobrir les despeses dels estudis hidràulics d’inundabilitat dels terrenys i els sobrecostos que suposa la reorganització de les activitats. Es traballarà per agilitzar la gestió dels tràmits amb l’ACA i es desenvoluparà un pla director per garantir que les activitats siguin viables a la natura en context d’emergència climàtica. El Govern també ha assegurat que farà un seguiment operatiu de la situació dels terrenys d’acampada a partir de setembre del 2024.

D’altra banda, l’acord estableix actuacions per reconèixer el lleure de base voluntària i comunitària com un agent clau en l’educació dels infants i adolescents. Es desplegarà un full de ruta en el qual s’augmentarà el pressupost destinat al sector, s’actuarà per garantir l’equitat en la participació i s’abordarà la problemàtica dels locals dignes per les activitats. L'acord també inclou la creació d'un pla integral per enfortir la transversalitat del sector dins la mateixa Generalitat, per tal que es tingui en compte en totes les polítiques que l’afectin. També fixa el reforç de l'acompanyament administratiu, amb més simplificació i agilització en els tràmits i l’assentament d’un espai d'interlocució amb la Direcció General de Joventut per dissenyar les línies de suport a les activitats de lleure per al 2025.

Les entitats reclamen que l’acord arriba tard

Les entitats consideren firmants que l'acord és un primer pas important, però remarquen la necessitat de continuar treballant per implementar les accions acordades i abordar les reivindicacions històriques de l’associacionisme educatiu. Afirmen que l’acord arriba tard i no servirà per fer front a totes les conseqüències de la situació de la campanya d’aquest estiu.

Reivindiquen que les problemàtiques que afecten l’associacionisme educatiu no són noves, sinó que estan cronificades. Alguns exemples són la manca de locals, la dificultat per fer ús de l’espai públic o la precarietat juvenil que dificulta la participació en aquests espais. “És essencial abordar aquestes qüestions estructurals per garantir la sostenibilitat i el desenvolupament de les entitats educatives i de lleure a llarg termini”, reclamen.

Afegeix un comentari nou