L'associacionisme i el voluntariat a l'Alt Empordà

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'associacionisme i el voluntariat a l'Alt Empordà

Resum: 

Coneix les entitats, punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

De tradició rural, en l'actualitat l'Alt Empordà viu en gran part del turisme. És una de les comarques amb més antiguitat històrica de Catalunya i mostra d'això és el nucli arqueològic d'Empúries, que en el passat va ser la porta d'entrada de les civilitzacions hel·lènica i llatina a Catalunya. L'Empordà ha estat font d'inspiració per a nombrosos artistes i escriptors, com ara, Josep Pla, Carles Fages de Climent o Salvador Dalí. Aquest últim ha aportat molts turistes a Figueres, capital de la comarca, i Cadaqués.

L'Alt Empordà compta amb un ric i divers teixit associatiu i de voluntariat que desgranem tot seguit.

L'associacionisme i el voluntariat a l'Alt Empordà

Ambiental

Els aiguamolls de l'Empordà constitueixen el conjunt marjalenc més important de Catalunya, després del Delta de l'Ebre. L'APNAE promou activitats per a la millor conservació dels paisatges, elements i sistemes naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i de la natura en general.

La Institució Alt Empordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN) és la segona entitat ecologista més antiga de Catalunya. A partir d'una crida a la societat civil per mobilitzar-se en defensa del territori, la IAEDEN impulsa la Plataforma Salvem l'Empordà. Amb la seva tasca vol "contribuir a deixar un món millor a les futures generacions, tot fomentant la sostenibilitat ambiental, la cultura del decreixement i la democràcia participativa".

Comunitari

EL CLJF engloba les diferents entitats juvenils de la ciutat. Pretén ser un espai de diàleg i de treball obert a joves associats i no associats, amb l'objectiu d'organitzar activitats i fomentar la participació juvenil a Figueres.

Aquesta associació aplega els i les joves altempordanesos/es apassionats/des per la cultura japonesa. Manga/Anime, K-Pop, parapara, karaoke, videojocs, cartes intercanviables, rol... són les seves aficions i organitzen el Dia de l'Orgull Friki.

Ksameu és el projecte socioeducatiu per a joves i adolescents de la Fundació Escola Sant Vicenç de Paül. Acull i acompanya joves en el seu propi itinerari personal.

  • Xarxa de convivència de Roses i Figueres

Treballar per a la mediació, la cohesió i la unió social és l'objectiu d'aquesta entitat. Ho fa a través de la cultura, l'esport, la salut, la joventut, etc. Fins ara la Xarxa de convivència ha funcionat a Roses i fa poc s'acaba de crear la de Figueres. El seu fundador, Mohamed El Amrani, va rebre el Premi Fundació Príncep de Girona Social 2014, per la seva "exemplaritat personal, actitud positiva i caràcter integrador a l'hora d'ajudar nois en risc d'exclusió social".

Altres entitats comunitàries:

Agrupaments Escoltes i Guies Xiprers al vent, Sant Pere i Xots.

Cultural

Joan Lassús i Colomeda (1901-1996), conegut com l'Avi Xaxu, es va dedicar a la música i la fotografia. D'ell agafa el nom l'agrupació, sardanista de l'Escala, que el 2010 va aconseguir que el municipi fos Ciutat Pubilla de la Sardana i aquest 2015 ha organitzat la quarantena edició de l'Aplec de la Sardana de l'Escala.

Entitat que treballa per "la promoció i profusió de la cultura, les arts, el coneixement dels oficis, en benefici de la col·lectivitat, així com promoure i fomentar la formació contínua de la població". Impulsa la xarxa de voluntariat de Figueres, que busca aplegar persones amb diferents perfils que aportin coneixements i experiències de forma voluntària, així com la participació de les entitats per tal que puguin col·laborar compartint iniciatives i recursos.

Internacional

Aquesta organització que defensa els drets humans arreu del món, compta amb un grup de l'Alt Empordà. A més d'informar de les campanyes i accions d'AI, organitzen diferents activitats a la comarca, com ara, recollides de signatures, xerrades, estands, exposicions, etc. També participen molt activament a la campanya "El meu cos, els meus drets".

Canviar la realitat de Kenya, concretament de quatre poblacions del país africà, és l'objectiu d'aquesta entitat sense afany de lucre. Ofereix a l'altempordanesos/es la possibilitat de realitzar un voluntariat internacional en aquestes poblacions donant un cop de mà a una escola, a una casa d'acollida o al dispensari mèdic, entre d'altres.

Amb seus a Barcelona i Figueres, treballa per promoure i dur a terme projectes de desenvolupament i cooperació amb i per a la població de Níger.

El GEES va néixer l'any 1994, arrel de la desaparició de Quim Vallmajó, missioner assassinat a Rwanda, amb l'objectiu d'explicar què havia passat, qui era en Quim i què representava. Des de llavors, segueix molt vinculat a l'Àfrica i últimament han realitzat, per exemple, actes de sensibilització sobre els perills que amaga el coltan, mineral indispensable per crear ordinadors i telèfons mòbils intel·ligents.

Amb seu a Vilafant i Girona, desenvolupen projectes d'energia solar a Àfrica amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones, salvaguardant al mateix temps el medi ambient.

Amb seu a Roses i Salt, treballa, d'una banda, per la integració de la comunitat marroquina a Catalunya i, d'altra banda, coopera amb el Marroc.

Social

L'Associació Tramuntanets és una associació de pares i mares d'infants i joves amb discapacitat. Dóna la benvinguda a tots els nens i joves de Roses i rodalies amb qualsevol tipus de discapacitat i els ofereix activitats de lleure i oci els dissabtes de tot l'any i en les vacances escolars.

Dóna suport als familiars i a les persones que tenen cura de les persones amb Alzheimer, organitzant xerrades i cursos formatius. Actualment compta amb 275 socis i sòcies i treballa per reduir l'impacte emocional en el cuidador i retardar d'institucionalització del familiar malalt.

Ofereix assistència als malalts i les seves famílies, així com els supervivents, en la lluita contra les malalties oncològiques per tal de prevenir i tractar-les.

“El Dofí” és un centre de Lleure de Figueres destinat a les persones majors de sis anys que presenten algun tipus de discapacitat psíquica. El centre busca oferir un espai de trobada per als nens i joves amb disminució psíquica i amb aquest objectiu s'organitzen nombroses activitats durant tot l'any.

Altres entitats socials: Consulta el llistat d'entitats membres de la Taula per a la Inclusió i la Cohesió Social de l’Alt Empordà.

On trobar oportunitats de voluntariat?

  • Associació de voluntariat de Figueres-Alt Empordà

A Figueres és l'Associació de voluntariat de Figueres-Alt Empordà qui desenvolupa aquest paper. Es va crear amb motiu dels Special olympics que es van celebrar a Figueres l'any 2000 i, des de llavors, funciona com a referent en voluntariat i formació per al voluntariat de la comarca.

Cada any col·laborar per trobar persones voluntàries per a grans esdeveniments com els recaptes d'aliments del Banc dels Aliments o Càritas, Mulla't per l'Esclerosi Múltiple, els Special Olympics, etc. I també dóna un cop de mà en voluntariat a entitats que treballen amb persones amb discapacitat, a les delegacions d'Oncolliga, a l'Associació Alt Empordanesa de Prevenció i Ajuda a les Malalties del Cor CorFi, etc.

La Taula d'Entitats Inclusió Alt Empordà, creada en el marc del Pla d'Inclusió de l'Alt Empordà, es fa ressò de les crides de voluntariat de les entitats socials de la comarca. Té com a objectiu fomentar la participació ciutadana i promoure una xarxa de voluntariat activa que s’integri en els projectes que promouen les entitats del territori.

Des de l'Oficina Jove de l'Alt Empordà s'ofereix assessorament i acompanyament als joves que vulguin realitzar voluntariat, estades a l'estranger o estudiar a l'estranger. El Consell Comarcal de l'Alt Empordà és entitat d'enviament dins del programa europeu de voluntariat internacional, i ja han col·laborat amb entitats i joves per fer intercanvis i d'altres projectes similars.

Principals activitats associatives

1. Aplec de la Sardana de l'Escala

Aquest 2015 ha celebrar la seva quarantena edició i les danses tradicionals han estat acompanyades per una exposició retrospectiva i conferències.

2. Embarraca't Figueres

Des de fa més de 25 anys les entitats figuerenques i l'ajuntament apleguen esforços per oferir activitats i concerts gratuïts durant les Fires i Festes de la Santa Creu.

3. Fira de la Gent Gran de Figueres

Diferents administracions i entitats de Figueres organitzen aquesta fira des de l'any 2013. Permet dotar la ciutat d'un espai on es posin en comú totes les entitats relacionades amb la gent gran, i així poder conèixer la feina que realitzen durant l'any.

4. Festival de Jazz de Figueres

L'associació Joventuts Musicals de Figueres, ha recuperat aquest 2015 el Festival de Jazz de Figueres, que després de vint edicions s'havia deixat de realitzar el 2012. Així han fet reviure un festival que havia aconseguit esdevenir una cita ineludible en l'agenda cultural de la ciutat i que compta amb un important reconeixement nacional en el gènere.

5. Festival medieval Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries

És un dels primers festivals culturals d'ambientació històrica de Catalunya i l'esdeveniment cultural i festiu castelloní més important de l'any. Es realitza durant el segon cap de setmana de setembre.

6. Jornada de formació en voluntariat

Dedicar un dia a la formació dels professionals i voluntaris de les entitats de la comarca és l'objectiu d'aquesta jornada, que porta ja dues edicions. La idea és que cada edició tingui lloc a un municipi diferent.

7. Trobada d'entitats juvenils de l'Alt Empordà

La cinquena edició, celebrada el 2014 a Castelló d'Empúries, va aplegar una trentena d'associacions d'arreu de la comarca i més de 750 joves hi van passar al llarg. La de 2015 tindrà lloc el mes d'octubre a Figueres.

Si trobeu a faltar la vostra entitat podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou