L’èxit de la Via Catalana

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’èxit de la Via Catalana

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

Un milió sis-centes mil persones van participar a la Via Catalana superant les expectatives de l’ANC. Aquesta gran cadena humana va ser possible gràcies al treball de més de 30.000 voluntaris i 800 fotògrafs que van vetllar per l’organització i van immortalitzar el moment.

L’Onze de Setembre més d’un milió sis-centes mil persones es van mobilitzar a Catalunya per fer possible la Via Catalana al llarg de 400km. Aquesta cadena humana convocada per l’Assemblea Nacional Catalana va unir Alcanar, al sud de Catalunya amb El Pertús al nord, un gest simbòlic que tenia com a objectiu posar de manifest la voluntat popular d’aconseguir ser un nou Estat d’Europa.

Fer possible aquesta cadena ha estat un treball constant des de fa mesos per part dels membres i voluntaris de l’Assemblea Catalana, tal i com mostra el vídeo publicat per Vilaweb on es parla amb voluntaris de l'ANC i amb Ferran Civit, encarregat de supervisar la logística de la cadena.

A les 17.14h les campanes d’arreu de Catalunya van repicar per marcar el moment precís en que tots els participants a la Via Catalana s’havien de donar les mans. L’acte va quedar immortalitzat per uns 800 fotògrafs que de manera voluntària van fotografiar els diferents trams de la via amb l’objectiu de muntar una gigafoto que serà testimoni d’aquest acte definit per la presidenta de l’ANC Carme Forcadell com “l’acció històrica més massiva que s’ha vist mai al nostre país”.

L’acte va tenir un gran seguiment arreu del món amb la convocatòria de cadenes humanes a diferents indrets, com són París, Islàndia, Brasil, Perú, Estats Units o Tailàndia, que es van dur a terme entre el 24 d’agost i l’11 de setembre.

Paral·lelament el mateix dia 11 es van convocar altres cadenes humanes per tal de donar visibilitat als drets socials i nacionals. D’una banda la Plataforma LGTB va encerclar la glorieta de la ciutadella on l’any 1991 un grup de sis neonazis van assassinar la transsexual Sònia. Aquest acte reivindicatiu afegia a la Via Catalana la lluita per l’alliberament sexual i de gènere.

D’altra banda el moviment social Procés Constituent encapçalat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres va convocar l’acte “Encerclem La Caixa” per tal d’assenyalar-los com “els responsables de la crisi i les retallades" i unir la defensa dels drets socials i dels drets nacionals. Més de 8.000 persones hi van participar.

L’Assemblea Nacional Catalana

L’Assemblea Nacional Catalana és una organització fundada el 2011 amb l’objectiu d’aconseguir la independència política de Catalunya mitjançant la constitució d’un estat de dret, democràtic i social. L’ANC és defineix amb com a popular, unitària, plural i democràtica i compta amb més de 13.500 socis de ple dret i més de 13.500 socis col·laboradors.

Afegeix un comentari nou