Voluntariat jove a les presons

 Font:
Font:

Voluntariat jove a les presons

Resum: 

Joves voluntaris de l'entitat CEDRE es dediquen a treballar amb joves als centres penitenciaris catalans.

Caputxins i presons

L’any 1999, un grup de monitors i catequistes de PACCS (Pre-Adolescents Catequesis Caputxins de Sarrià) va iniciar el contacte amb els interns de la presó de joves de la Trinitat de Barcelona. D'aquell primer contacte es fundaria, un any més tard, l'associació Cedre, una associació sense ànim de lucre que es dedica al voluntariat a presons catalanes.

La participació d'un grup de joves i d'adults de PACCS al Curs de Voluntariat de Presons al Secretariat de Pastoral Penitenciària (SEPAP) va fer sorgir la inciativa d'entrar com a grup de suport als interns del Centre Penitenciari de Joves, i es va iniciar d'aquesta manera el voluntariat a presons.

D'aquesta manera el grup es va adonar de la importància de visitar els interns dins dels centres penitenciaris, així com d'ajudar-los un cop en sortien. Responent a aquesta realitat, el Sopar de la Fam 1.999, organitzat pels adolescents i joves de Paccs va assumir el projecte d’adaptar uns espais del convent per acollir joves procedents de centres penitenciaris. La primavera-estiu de l’any 2000 s’iniciaven les obres i el mes de novembre s’iniciava l’acollida. Així naixia La Caseta. Durant els seus primers anys de vida es va compartir el projecte amb la Fundació Ficat que va ser decisiva per fer créixer el projecte.

Un tercer moment fou la cessió, a inicis de 2001, d’un pis a Cerdanyola del Vallès per acollir immigrants. L’acollida s’iniciava el setembre d’aquell mateix any. Des del mes d’octubre del 2007, el pis està gestionat per la Fundació Hospital Sant Pere Claver i s’acullen a persones que pateixen transtorn mental sever.

Cedre

Cedre és afí a tots aquests projectes, com el de La Caseta, on s'acullen joves amb risc d'exclusió social, molts dels quals provenen de la mateixa presó de la Trinitat. Avui, el Grup de Voluntariat de Presons és un grup de 12 persones de totes les edats amb l’objectiu bàsic d’acompanyar els joves interns en el seu trànsit de solitud i aïllament a la presó.

L'entitat canalitza l’acció social vers els joves amb més risc d’exclusió social: els joves de les presons, majoritàriament immigrants. Cedre dóna suport a persones amb greus carències personals, sense suport familiar i amb manca de recursos suficients per al seu desenvolupament dins la societat i a la vegada, promou i dinamitza la inclusió social d’aquests nois a Barcelona treballant des del barri de Sarrià.

Cada diumenge a la tarda visiten els interns del Centre Penitenciari de Joves (Quatre Camins-2), i porten a terme una activitat. Les activitats consisteixen en una reunió en la qual hi participen lliurement un grup d’interns amb els voluntaris. També organitzem cine-fòrums i sortides de caràcter esportiu o cultural.

Els objectius de l'entitat

La tasca de l’Associació CEDRE es concreta en:

  • Acollir i acompanyar en l’itinerari d’inserció social a joves procedents de centres penitenciaris, de centres tutelats, o joves immigrants sense família ni recursos. Aquest acolliment es du a terme en el recurs socio-educatiu anomenat La Caseta.
  • Visitar interns del Centre Penitenciari de Joves (Voluntariat de presons)
  • Sensibilització social vers l’àmbit penitenciari.

CEDRE, a través dels dos projectes que actualment té en funcionament (el recurs socio-educatiu La Caseta i el Voluntariat de Presons), pretén:

  • La socialització del jove, a través d’un contacte assidu, proper, amable i natural amb altres joves i també amb adults.
  • La dignificació del jove, ajudant-lo a descobrir i valorar les seves capacitats, escoltant-lo i dedicant-li temps, donant-li confiança.
  • La promoció del jove, animant-lo a millorar la seva formació i la seva qualificació humana i laboral, fent-li prende responsabilitats.

A més a més, forma part de les següents associacions i entitats:

Podeu col·laborar amb CEDRE a través del voluntariat a presons, el voluntariat a La Caseta, de gerència o bé amb donatius i fent-vos socis.

Comentaris

Hola, sóc Marta Sangüesa, tinc 29 anys. Estic llicenciada en psicologia, us faig arribar el meu CV. Estic interessada en realitzar una tasca de voluntariat dins dels projectes a les presons. Visc a Martorell, el CP de Brians em queda molt proper. Tinc disponibilitat horària i em puc incorporar des de ja mateix. Agrairia una resposta, salutacions, merci, Marta.

Afegeix un comentari nou