El castelloscopi: un castell de mirades

Autor/a: 
Àlvar Andrés Elias

El castelloscopi: un castell de mirades

Autor/a: 
Àlvar Andrés Elias

Resum: 

La colla castellera del Poble-sec impulsa una campanya per finançar una instal·lació audiovisual amb voluntat pedagògica.

Què veu un casteller des de la seva posició? Amb aquesta intenció neix el projecte dels Castellers de Poble-sec, el castelloscopi, una estructura metàl·lica vertical formada a base de monitors que, apilats seguint la forma d’un castell humà, reproduiran les vistes que tenen els membres del castell. Un total de 25 pantalles substituiran les posicions que ocupa cada casteller, reflectint la visió subjectiva que tindria. El projecte és una idea de Jordi Piqué, encarregat dels temes audiovisuals de la colla, amb la voluntat de mostrar que en un castell tota persona fa una tasca única i cabdal: “Al principi veia la pinya i pensava que tothom feia el mateix, a mesura que em vaig introduir al món dels castellers vaig comprovar que tothom té una funció”, considera Piqué. La instal·lació permetrà sentir les “sensacions viscudes pels castellers”, afegeix Quim Pérez, responsable de comunicació de la colla.

El projecte ha iniciat un procés de recaptació de fons a través de la plataforma digital Verkami, de manera que fins la primera setmana de desembre hi ha temps per aconseguir els 6.000 euros que han de fer realitat el projecte. Per a participar cal registrar-se a la pàgina web i, segons l’import de la donació, els mecenes gaudiran d’un seguit d’avantatges, com ara la possibilitat, per a altres colles geganteres, escoles o entitats, que membres dels castellers de Poble-sec portin l’estructura al centre i realitzin tallers. “L’estructura és fàcilment desmuntable, perquè ens agradaria que viatgés per les escoles del país, promocionant els valors de diversitat i companyerisme associats als castellers”, comenta Pérez.

Un cop de sort inesperat

En motiu del 15è aniversari del naixement de la colla barcelonina es va demanar als seus membres que aportessin idees per la celebració. D’aquí va sortir el projecte del castelloscopi de Jordi Piqué. Aleshores s’havia de trobar una manera d’enregistrar els vídeos que es veuran als monitors. Es necessitava una càmera petita que no impedís la construcció d’un castell ni posés en perill els castellers. Aquí ve el cop de sort. Un vídeo de dos dels membres de la colla esquiant un damunt de l’altre va resultar premiat al programa 'Temps de neu' del Canal 33, i l’obsequi va ser un lot d’ulleres amb càmera incorporada. Així doncs, aconsellats i supervisats per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, des del mes de febrer, els Castellers del Poble-sec han pujat les seves construccions duent les ulleres per enregistrar els vídeos subjectius que es veuran als monitors.

Gaudint del suport de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, els Castellers del Poble-sec esperen reunir els diners per fer possible aquesta instal·lació audiovisual que permetrà una nova mirada al món casteller.

Afegeix un comentari nou