Jornada sobre finançament europeu a projectes culturals (dijous 28 de gener del 2010)

Jornada sobre finançament europeu a projectes culturals (dijous 28 de gener del 2010)

Resum: 

L’elevat nombre de programes i fons europeus existents als quals es pot presentar una institució cultural, fa difícil conèixer en detall no només la seva existència sinó també les seves particularitats. El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació conjuntament amb la Universitat de Barcelona organitzen el dijous dia 28 de gener una jornada de contactes i de reflexió.

Accedir als fons europeus és especialment interessant no només pel suport financer que representa, o pel reforç en visibilitat institucional, sinó també pel que implica d'aprenentatge cooperatiu amb organitzacions d'altres països.

Aquest és un àmbit altament competitiu, amb un nombre molt més alt de sol·licituds que de projectes beneficiats, fet que implica conèixer a fons les especificitats de cada programa d'ajut i les exigències formals i comptables de la Comissió Europea. Tanmateix, es una bona manera de fer possibles aquells projectes de cooperació cultural internacional, no només a escala intraeuropea sinó també amb la resta del món, que moltes institucions culturals del nostre país es plantegen.

L’objectiu de la jornada és el de facilitar informació detallada sobre els programes existents i sobre el tipus d’estratègies a desenvolupar per tal de poder-s’hi presentar. Així mateix, de facilitar criteris per poder ponderar la conveniència, les conseqüències de rebre un ajut i les possibilitats reals d’invertir temps i recursos abans d’iniciar l’esforç de presentar-s’hi.

Cal tenir en compte que el fet d’establir relacions amb organitzacions semblants d’altres països és sempre interessant i profitós, però que per tirar endavant un projecte conjunt cal molt més que sintonia o una idea compartida. Aquest és el conjunt d’ingredients que il·luminaran les diverses presentacions i debats previstos en la jornada.

La inscripció és gratuïta. Places limitades. Cal inscriure’s a msabartes@gencat.cat Més informació: www.ub.edu/cultural - Telf. 93 403 4427

Lloc: Universitat de Barcelona, Facultat d'Economia i Empresa, Aula Magna de l’Antiga
Escola d’Empresarials, Av. Diagonal 696 (Metro: Zona Universitària)
Dijous, 28 de Gener de 2010

PROGRAMA

9h30 INAUGURACIÓ

Eduard Voltas, Secretari de Cultura del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.
Lluís Bonet, Universitat de Barcelona.

10h ELS PROGRAMES EUROPEUS DE SUPORT A LA COOPERACIÓ CULTURAL.
- “Perspectives de futur en la política de suport a la cooperació cultural de la Unió Europea”. Estanislau Vidal-Folch, Representació espanyola davant la UE.
- “La gestió dels programes culturals europeus”. Boris Meggiorin, Assessor extern de l’Àrea de Relacions Internacionals, Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.
- “El finançament europeu a la cooperació cultural”. Jordi Tresserras, Universitat de Barcelona.
Modera: Valentí Sallas, Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

11h45 Pausa cafè.

12h15 LA PARTICIPACIÓ EN XARXES, CLAU PER LA CONSECUCIÓ DE PROJECTES

- “Les xarxes de ciutats i els projectes europeus”. Esteve Caramés, Intitut de Cultura de Barcelona
- “Les xarxes culturals europees: models participatius i de cooperació cultural”. Mercedes, Giovinazzo, Action Culture Europe / Fundació Interarts.
Modera: Àngel Mestres, Universitat de Barcelona.

13h30 Pausa

15h30 EXPERIÈNCIES LIDERADES PEL SECTOR PÚBLIC
- “Els projectes de cooperació interregional en que participa Catalunya”. Cristina Sanchis, Àrea de Relacions Internacionals, Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.
- “INTERREG IV Escena Catalana Transfronterera”. Sandra Casas, Ajuntament de Salt Meridians.
- “Xarxa europea de Festivals de carrer”. Mike Ribalta, Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega.
Modera: Mireia Domènech, CONCA.

17h Pausa cafè

17h20 EXPERIÈNCIES LIDERADES PER LA INICIATIVA PRIVADA
- “Projectes de cooperació en arts escèniques. Víctor Cucurull, FUSIC.
- “Rehabimed. Projecte de cooperació euromediterrània en patrimoni”. Xavier Casanovas, Associació Rehabimed / Col·legi d’Aparelladors.
- “Projectes europeus, projectes laboratori”. Mariana Pfenniger, Trànsit projectes.
Modera: Lluís Bonet, Universitat de Barcelona

19h15 Fi de la jornada

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou