Fes córrer l'energia voluntària pel teu cos!

 Font:
Font:

Fes córrer l'energia voluntària pel teu cos!

Resum: 

T'expliquem amb tot detall què has de saber i què cal fer per fer voluntariat!

Què significa ser voluntari/a?

Tal i com expliquen els mateixos implicats, el voluntariat significa altruisme, justícia, compromís, aventura i il·lusió. A Catalunya, i segons dades d’un estudi de l’any 2000, més de 670.000 persones desenvolupen tasques d’aquest tipus. Fer voluntariat implica desenvolupar una acció de forma gratuïta per ajudar a una entitat sense ànim de lucre i a la societat en general. (veure la Carta del Voluntariat de Catalunya)

Si vols conèixer experiències de persones que fan voluntariat pots consultar el reportatge “Energia Voluntària”.

Què vols canviar?

A Catalunya hi ha unes 17.000 organitzacions que desenvolupen les seves tasques amb l’ajuda de voluntaris i voluntàries. Abans de començar a cercar organitzacions on fer voluntariat, et serà molt útil conèixer els diferents àmbits en què treballen aquestes entitats. Entre d’altres, pots trobar l’àmbit social, el comunitari, el del lleure educatiu, l’esportiu, el de cooperació internacional, elcultural, el sociosanitari i l’ambiental. Trobaràs entitats especialitzades en un àmbit concret i d’altres on el seu marge d’actuació es mou entre diferents sectors.

A on puc fer voluntariat?

A l'hora de cercar una entitat on fer voluntariat pots seguir dues vies: fer una cerca en una borsa de voluntariat, o bé posar-te en contacte directament amb una entitat o federació d'entitats que desenvolupi la seva activitat en l'àmbit que t'interessa. Tot seguit t'oferim diferents recursos per a trobar l'entitat o les tasques de voluntariat que més et cridin l’atenció:

Oficines municipals de voluntariat

Molts municipis tenen un servei d'informació i orientació sobre el voluntariat. En aquest mapa pots mirar si el teu municipi disposa d'oficina del voluntariat.

Borses de voluntariat

Les borses de voluntariat recullen les crides de voluntariat que fan les entitats. Tot seguit t’oferim un recull d’espais on apareixen crides de voluntariat:

  • Servei Català de Voluntariat ofereix un sistema de crides online. Permet consultar les demandes de voluntariat que estan fent diverses entitats, conèixer-ne els detalls i posar-te en contacte a través de les dades que faciliten.
  • Butlletí A l’abast pots consultar les crides de voluntariat del butlletí electrònic “A l’abast” de periodicitat quinzenal. Pots subscriure-t’hi des d’aquí.
  • Borsa de voluntariat social: És una borsa de voluntariat per a les entitats de voluntariat social. Permet filtrar la cerca segon l’entitat, la comarca, la disponibilitat personal, l’àmbit i el tipus de dedicació.
  • Torre jussana aquest portal de l’Ajuntament de Barcelona ofereix un llistat de demandes de voluntariat a Barcelona en diverses entitats i sobre diversos àmbits.

Federacions d’entitats:

Moltes entitats de determinats àmbits s’agrupen en Federacions. Apropar-te a una d’aquestes federacions pot ser una bona manera de conèixer de més a prop quin és el tipus de voluntariat que es desenvolupa.

Cercadors d’entitats:

Una altra manera de trobar una organització on fer voluntariat és fer servir un cercador d’entitats. Tot seguit t’oferim els cercadors més recomanats:

Afegeix un comentari nou