Compartir en un món 2.0

Autor/a: 
Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:

Compartir en un món 2.0

Autor/a: 
Associació per a Joves TEB

Resum: 

Les xarxes socials, i en extensió la web 2.0, han tornat a posar de moda una pràctica que semblava oblidada: compartir, ja sigui el nostre temps, les nostres pertinences, com una forma d'economia sostenible.

Molts teòrics de la web 2.0 coincideixen que aquest concepte no es refereix tant a eines i aplicacions concretes, si no a un canvi en la manera de relacionar-nos amb la xarxa. En la web 2.0 es dona importància a fets com que l'usuari aporti els seus continguts, que aporti la seva experiència, que comenti, faci sentir la seva veu i comparteixi la seva experiència. És per això que podem parlar de la web social, ja que aquesta potencia que es trenqui l'aïllament que suposava l'experiència de navegar en la web 1.0: el navegant consultava webs on era difícil participar-hi, deixar-hi la seva empremta.

Amb la web 2.0 ens em trobat en un món on es prioritzen formes de relació horitzontal entre les persones usuàries de la web, on el compartir és un valor en alça. Estem en un moment de crisi econòmica, un moment prou llarg que ha portat a moltes persones a plantejar canviar el model de relació amb els nostres bens i serveis. Si el model de consum exhaustiu està fallant, perquè no provem una economia 2.0, una economia basada en el compartir?

Aquesta nova forma de relacionar-nos amb els nostres bens i serveis torna a posar en el centre el compartir. Aquest compartir ha renascut en la xarxa, però està recuperant i donant forma a realitats i comunitats fora d'ella. Tornem a parlar amb força d'economies d'intercanvi, creant una nova figura: el consumidor col·laboratiu.

Trobem diverses experiències a la xarxa:

  • freecycle.org
    La comunitat d'intercanvi la xarxa més estesa a nivell mundial. En anglès, tot i que trobem una comunitat específica per a Barcelona.

  • Nolotiro.org
    Aquesta comunitat també s'agrupa per ciutats, sota el lema “No ho tiris, dona-ho al teu veí”.

  • truekalo.com
    Xarxa social basada en l'intercanvi d'objectes

  • truequi.com
    Seguint aquesta mateixa filosofia trobem truequi.com

Més enllà del intercanvi d'objectes, també podem trobar:

Si vols acabar d'aprofundir en les noves maneres d'entendre una economia a partir del compartir:

Afegeix un comentari nou