Un nou web ens explica l'estat de rodalies a partir de Twitter

Un nou web ens explica l'estat de rodalies a partir de Twitter

Resum: 

Rodalies.info és el nou portal web que ofereix informació sobre la xarxa ferroviària de rodalies de Barcelona. Aquest fet no seria notícia per sí sol, si no fos perquè aquest web recull la informació que els usuaris de rodalies transmeten a través de la xarxa social Twitter.

La idea de rodalia.info neix arran de la última nevada. Roger Melcior, estudiant de Ciències Polítiques i usuari del web 2.0 va adonar-se que, tal com feia ell mateix, molta gent es mantenia informada del estat de les comunicacions amb Barcelona a través de la xarxa social de microblogging Twitter. Aprofitant la rapidesa i flexibilitat d'aquestes xarxes, va crear, conjuntament amb l'empresa pimpampum.net, una plana web que recollia tots els tweets referents a les rodalies de Barcelona.

El Twitter és una xarxa de microblogging. Els seus usuaris, en comptes d'escriure llargs articles explicant alguna idea, la transmeten àgilment amb un missatge de 140 caràcters com a màxim, tal com si fos un SMS. De fet, aquests missatges es poden enviar des del ordinador o des del telèfon mòbil, fet que permet actualitzar la informació des de qualsevol punt del territori que tingui cobertura telefònica.

Aquest web s'aprofita d'una funcionalitat del Twitter, els hashtags. Quan un usuari explica una incidència en el servei de la línia 3 de rodalies, per exemple, inclou en el missatge el hashtag #rod3. El web llegeix tots els missatges de Twitter que inclouen aquesta etiqueta, de manera que ens permet saber a temps real quin és l'estat d'aquesta línia. De la mateixa manera amb totes les línies de rodalies de Barcelona, i totes les dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Aquesta web és un gran exemple del funcionament del que s'anomena web 2.0, on les persones que fem servir Internet deixem de ser espectadors per convertir-nos en part activa de la xarxa. Aquesta pàgina utilitza l'eina, el Twitter, no per enviar la informació als usuaris, sinó que espera dels usuaris que aportin i construeixin col·laborativament el web. Un exemple de com funcionen aquestes xarxes socials el vam veure el dissabte desprès de la inauguració del web. A les 8 del matí podíem llegir a rodalia.info una incidència en el servei de la línia 1. No va ser fins a una hora desprès que la web de la Generalitat de Catalunyarodaliesdecatalunya.cat oferia la mateixa informació.

Per saber més:

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou