Què és TweetDeck, com funciona i per a què serveix?

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Twitter ha canviat la forma de visualitzar les piulades Font: Twitter
TweetDeck és una eina per gestionar el vostre compte de Twitter.
TweetDeck ha evolucionat molt i té moltes utilitats que l'aplicació inicial. Imatge de whatleydude. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Imatge de whatleydude. Llicència d'ús CC BY 2.0
TweetDeck ja té més de 10 anys però ha estat totalment renovada i inciropora moltes noves funcionalitats.

Què és TweetDeck, com funciona i per a què serveix?

Colectic - Informàtic
Resum: 

TweetDeck és una aplicació que té més de 10 anys però que ha estat totalment renovada. L’eina té molta utilitat per controlar les publicacions que us interessen i programar piulades.

Hi ha una dita que diu: «segones parts mai van ser bones». Però en el cas de TweetDeck, la dita no s’ha complert. Actualment TweetDeck té moltes més utilitats que la primera versió de l’any 2008. No ha estat una evolució lineal, sinó tot al revés. TweetDeck gairebé va estar a punt de desaparèixer. L’aplicació tenia molts problemes de seguretat i Twitter ja no en sabia que fer-ne d’ella. Però com una bona pel·lícula, TweetDeck ha donat un important cop de gir i ha sabut integrar algunes eines que li mancaven a Twitter.

Així i tot, TweetDeck és una eina que encara pot evolucionar molt més i incorporar velles reclamacions de la comunitat tuitera, com per exemple la possibilitat d’editar piulades. Actualment TweetDeck és d’aquelles eines que hauria de tenir qualsevol departament o persona responsable de comunicació de qualsevol entitat, associació, ONG o fundació.

Què és TweetDeck i per a què pot servir?

TweetDeck és una pàgina web i aplicació per a dispositius mòbils iOS que serveix per gestionar el vostre compte de Twitter. En un principi va néixer com a aplicació per mòbil per Android i iOS, però la compra de TweetDeck per part de Twitter, va significar la retirada de les apps del mercat i una constant inestabilitat tecnològica. Al cap d’uns anys va tornar a sorgir l’app per iOS i es va millorar la versió per navegador web, amb les funcionalitats que explicarem a continuació.

Mitjançant TweetDeck podreu fer el següent:

 • Escriure piulades.
 • Programar piulades.
 • Esborrar piulades.
 • Contestar notificacions i mencions.
 • Gestionar missatges directes.
 • Seguir llistes de Twitter.
 • Seguir paraules claus.
 • Seguir etiquetes.
 • Gestionar comptes al voltant d’una marca.

Com veieu és una molt bona eina per gestionar les piulades que feu al vostre compte de Twitter i per controlar totes les publicacions que més us poden interessar.

Com funciona TweetDeck?

TweetDeck funciona d’una manera molt senzilla. Per a fer-la funcionar només cal que disposeu d’un compte de Twitter. Mitjançant aquest compte de Twitter podreu fer servir TweetDeck, entrant a la seva pàgina web.

Un cop sou dins, veureu que per defecte, hi haurà 3 columnes:

 • La columna dels comptes de Twitter que vosaltres seguiu.
 • La columna de les notificacions que us fan els comptes de Twitter.
 • La columna dels missatges directes que heu rebut.

Podreu afegir-hi més columnes amb diverses funcionalitats. A la banda esquerra, veureu una barra lateral. Aquesta columna és el menú. En aquesta barra trobareu 6 opcions per defecte. Per ordre són les següents:

barra lateral de TweetDeck

 • Escriure i programar piulades i missatges directes.
 • Cercar informació a través de Twitter.
 • La columna d’inici del vostre Twitter, des d’on podeu veure les piulades dels comptes que seguiu.
 • La columna de notificacions del vostre Twitter, des d’on podeu veure les piulades, des d’on us han notificat.
 • La columna dels missatges directes, des d’on podeu consultar els missatges directes que heu rebut.
 • La columna ‘trending topic’ amb les piulades que més us poden interessar.

A part d’aquestes opcions, també trobareu una icona amb el símbol ‘+’. Mitjançant aquesta columna podreu afegir més columnes, com per exemple:

Afegir columnes a Tweetdeck

 • Seguir les piulades d’una llista de persones usuàries de Twitter.
 • Seguir els resultats de cerca, tant de paraules claus com d’etiquetes.
 • Afegir una columna amb una col·lecció dels tuits que més us agraden.

El sistema de columnes de TweetDeck

El sistema de columnes de TweetDeck us permet controlar les múltiples piulades que heu de llegir o que us han notificat. És un sistema basat en l’organització ‘kanban’ que facilita la lectura de les piulades i la vostra organització.

Tant a les columnes per defecte o les columnes que vosaltres afegiu, trobareu un menú a la dreta de la columna. Depenent de cada columna, aquest menú pot ser diferent. Per exemple: la columna dels missatges directes podreu filtrar els missatges i fins i tot crear-ne un de nou.

En el cas de les columnes que controlen les paraules claus i les etiquetes de Twitter, trobareu un menú de filtres amb les següents opcions:

Filtre extens de contingut de la piulada. On podreu especificar cerques booleanes, data de publicació de la piulada, exclusió de paraules, llengua en què va ser escrita la piulada i nombre de ‘retweets’ mínims.
Posició geogràfica de la piulada: posició i radi en nombre de quilòmetres de les piulades que voleu controlar.

Autoria: qui ha escrit les piulades i qui les ha mencionat.

Nombre d’interaccions: quantes persones han fet ‘retweet’, quantes persones han fet ‘likes’ i quantes persones han contestat a la piulada. Filtre nombre interaccions a TweetDeck
Preferències de visualització: com voleu que es visualitzin les piulades.

Publicar i programar piulades

Una de les principals funcions que té TweetDeck és la possibilitat de publicar i programar piulades. És la primera opció que trobareu en el menú de la barra lateral vertical. Si cliqueu a la icona de la ploma estilogràfica, us apareixerà un quadre de menú amb diferents opcions.

Veureu una caixa de text on podreu escriure la piulada que voleu publicar. A sota mateix del quadre de text, veureu el botó blau de ‘Tweet’ o publicar. Sota d’aquest mateix quadre de text, veureu tres opcions més.

Publicar i programar piulades a TweetDeck

 • A la piulada, li podreu afegir una imatge o un vídeo. Aquesta imatge quedarà incrustada a la mateixa piulada. En el cas que la imatge sigui un GIF animat, també quedarà incrustada a la piulada.
 • Una altra opció que trobareu, i potser de les més interessants de TweetDeck, és la possibilitat de programar la piulada. Mitjançant aquesta opció podreu programar la piulada perquè es publiqui un dia i hora determinada.
 • Per últim, trobareu l’opció d’escriure un missatge directe. Si seleccioneu aquesta opció, us sortirà l’opció d’afegir un destinatari a la piulada.

Afegir més d’un compte a TweetDeck

TweetDeck té una particularitat molt concreta. Abans, quan TweeDeck no formava part de Twitter, podíeu afegir més d’un compte de Twitter. Ara això és una veritat a mitges. Es pot afegir un altre compte, però no podreu publicar a nom d’aquest compte. El compte que afegiu servirà per administrar el compte original on està vinculat TweetDeck.

Imagineu un cas. Diversos usuaris de Twitter que formen part de la vostra entitat. Aquests hauran d’administrar el compte de Twitter de l’entitat. Per a fer-ho no cal que cadascú tingui la clau de pas del compte de Twitter de l’entitat, sinó que des del compte de TweetDeck de l’entitat, podreu afegir aquestes persones perquè puguin administrar el compte.

Tanmateix és una bona manera d’organitzar els comptes de Twitter dels diferents projectes de la vostra entitat. Així, d’aquesta manera, podreu gestionar aquests comptes des d’una pàgina.