Dia internacional de record de les víctimes de l'Holocaust

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Dia internacional de record de les víctimes de l'Holocaust

Resum: 

El 27 de gener, amb diversos actes a casa nostra a proposta d'Amical de Mauthausen, es celebra aquest Dia per no oblidar l'Holocaust. Es vol recordar aquesta història atroç.

Les víctimes del règim nazi i dels seus col·laboradors seran recordades arreu, aquest Dia, també a casa nostra. En un dels actes -a l'Auditori de Barcelona- està previst que participin estudiants de diversos centres educatius, per fer un sempre necessari exercici de memòria històrica, i en un moment d'especial presència de l'extrema dreta a Europa.

El 27 de gener de cada any, especialment, per una proposta de Nacions Unides, es recorda les víctimes de l'Holocaust, siguin jueus, gitanos, activistes opositors, homosexuals i discapacitats, i altres col·lectius, víctimes tots ells de l'atroç règim nazi i dels seus col·laboradors.

La data està triada per commemorar l'alliberament, el 1945, per part de les forces soviètiques, del camp nazi de concentració i extermini d'Auschwitz-Birkenau, un de molts a l'Europa de fa només unes dècades

Aquest acte “ens serveix també per educar davant els prejudicis i contra el racisme i promoure així societats més justes i ciutadans i ciutadanes tolerants que defensin els drets humans”, expliquen els organitzadors. Està organitzat pel Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust, impulsat pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, i el Departament d'Ensenyament, i en col·laboració amb l'Amical de Mauthausen, i l'Escola Superior de Música de Catalunya.

Aquest any 2014, “seguint el tema que proposa l'ONU per commemorar el Dia Internacional, es dedica als Camins de l'Holocaust i, per tant, les lectures i la musica triades evocaran aquest camí que varen fer tantes i tantes persones”. L’acte serà presentat per Jordi Palou Loverdos, director del Memorial Democràtic, i pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i comptarà amb la presència i la xerrada de la testimoni Dory Sont Brunner, així com una interpretació musical amb la col·laboració dels estudiants mitjançant la lectura de textos i cartes manuscrites.

L'acte del qual parlem és el dilluns 27 de gener del 2014, a les 11h, a la sala 4 de l'Auditori, carrer Lepant 150, Barcelona. Podeu veure altres actes al voltant del Dia, en els quals participa l'Amical de Mauthausen, en la seva web

“La història d'aquell genocidi perpetrat durant la Segona Guerra Mundial no pertany únicament al passat. És una història viva, que ens toca a tots, siguin quines siguin les nostres diverses procedències, cultures o religions. Desprès de l'Holocaust s'han produït altres genocidis, en diversos continents. Com extreure millors ensenyaments del passat?” (Irina Bokova, Directora General de UNESCO).

Afegeix un comentari nou