L'estat vol deixar Catalunya sense competències en adopcions internacionals

 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'estat vol deixar Catalunya sense competències en adopcions internacionals

Resum: 

La normativa preveu que depengui de l'Estat l'autorització d'aquest tipus d'adopcions i també la funció d'acreditació de les entitats col·laboradores d'adopció internacional (ECAI).

Divendres passat, es va presentar i aprovar el nou marc jurídic de protecció de la infància i la adolescència afectant fins a 13 lleis i deixant a Catalunya pràcticament sense competències en matèria d'adopcions internacionals.

Segons l'avantprojecte de llei, el paper de les comunitats és limitarà únicament a emetre un informe previ, quan fins ara les comunitats autònomes tenien ple dret per regular els fluxos d'adopcions internacionals. La directora de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA), Núria Canal, considera aquest avantprojecte xoca amb les competències que fins ara es tenien i que és volen seguir exercint.

De cara a les vigents ECAI, aquesta normativa els provoca incertesa i una situació de risc. Organitzacions com Yamuna, que actua com a ECAI a Índia i a Madagascar i és una organització acreditada per l'ICAA, desconeixen l'abast que tindrà la nova regulació, o quins criteris de gestió es faran servir. I consideren que la bona organització que s'ha dut a terme fins al moment a Catalunya pot quedar afectada per la uniformització.

Glòria Perez de la l'Associació Yamuna comenta: «aquí ja ens autoregulem, és a dir, no acceptem més expedients dels que sabem que són viables en un termini màxim de 3 anys. La centralització suposarà un risc de cara a la bona gestió que portem ara».

Per altra banda, les famílies que vulguin vulguin acollir un infant hauran de passar, igual que les famílies d'adopció, per un procés d'idoneïtat. I es distingiran tres tipus d'acollida: la d'urgència per a menors de sis anys i per un període de sis mesos; la temporal que serà d'una durada màxima de dos anys i donarà la possibilitat de passar a l'adopció, i la permanent, que s'evaluarà després dels dos anys d'acollida.

Més informació: el punt avui

Afegeix un comentari nou