El Suprem anul·la el decret que regulava la distribució d’ajuts a les entitats

Autor/a: 
Montse Agudo

El Suprem anul·la el decret que regulava la distribució d’ajuts a les entitats

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

El Tribunal Suprem ha anul·lat el Real Decret 535/2013, mitjançant el qual s’establien les bases per a la distribució de subvencions a les entitats del Tercer Sector.

La Generalitat va interposar un recurs contra el Real Decret 535/2013 de 21 de juliol, el qual recollia les bases reguladores per a la concessió de subvencions a entitats del Tercer Sector que col·laboren amb la Secretaria d’Estat de Serveis Socials i Igualtat.

El dia 9 de juny el Tribunal Suprem va donar la raó a la Generalitat, anul·lant aquest Real Decret.

La sentència del Suprem indica que la matèria d’assistència social és competència exclusiva de les comunitats autònomes, sempre i quan tinguin assumida la competència en els seus estatuts. Per aquest motiu, considera que el Real Decret envaeix competències pròpies de les comunitats i, per tant, aquesta nul·litat afecta a tot l’Estat, tot i que el recurs l’hagi interposat la Generalitat de Catalunya.

La resolució del l’alt Tribunal es basa en que l’Estat no disposa de cap competència que l’habiliti per regular la concessió de subvencions del tercer sector d’acció social.

Tal i com ens hem fet ressò des de Xarxanet, existeixen 12 sentències del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem, en les que s’ha donat la raó a la Generalitat però la rellevància d’aquesta última sentència és el fet que el Tribunal Suprem anul·la el sistema que havia creat l’Estat per intentar esquivar aquestes 12 sentències desfavorables anteriors i així poder seguir fent la distribució de les subvencions.

Davant d’aquesta sentència, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la qual agrupa prop de 4000 entitats socials, mostra la seva satisfacció, ja que tant el Govern Català com la mateixa Taula del Tercer Sector havien reclamat en nombroses ocasions la invasió de competències per part de l’Estat en aquesta matèria.

Una altra qüestió important a tenir en compte és que amb l’anul·lació del Decret Llei també s’obre la porta a que les entitats d’àmbit autonòmic puguin beneficiar-se d’aquestes subvencions de l’Estat, fins ara limitades únicament a les entitats d’àmbit estatal, essent una de les ajudes més rellevants la que procedeix de la casella del 0,7% de l’IRPF.

Amb relació a aquesta subvenció, s'estima que Catalunya va aportar el 2014 54,4 M€ de la recaptació estatal del 0,7% del IRPF per a fins socials, però només va rebre 30,8 M€ destinats a programes socials a Catalunya.

Afegeix un comentari nou