El Tribunal Constitucional reconeix invasió de competències de l'Estat en matèria de Serveis Socials
Comparteix
El Tribunal Constitucional dicta resolució favorable a la Generalitat respecte al conflicte de competències contra l'ordre TAS/892/2006 per la qual s’estableixen les bases reguladores i es convoca la concessió de subvencions per a la realització de programes de cooperació i voluntariat social a càrrec de l’assignació de l’IRPF.
Tal i com ja hem tractat en altres notícies de Xarxanet, la Generalitat ha plantejat en diverses ocasions, davant del Tribunal Constitucional i Tribunal Suprem, conflictes de competències amb l’Estat respecte a les competències de Serveis Socials, així com de competències en la tramitació i gestió de les subvencions que procedeixen de l’assignació del 0,7 de l’impost de la renda de les persones físiques.
Tan en un cas com en l’altre, ambdós Tribunals van resoldre a favor de la Generalitat, considerant que hi havia una invasió clara de competències autonòmiques per part de l’Estat.
Ara, mitjançant la sentència 21/2013, de 31 de gener de 2013, el Tribunal Constitucional ha tornat a resoldre sobre el conflicte de competències entre Estat i Generalitat, plantejat per aquesta última, contra l'ordre TAS/892/2006.
Aquesta ordre estableix les bases reguladores i convoca la concessió de subvencions per a la realització de programes de cooperació i voluntariat social a càrrec de l’assignació tributària de l’impost sobre la renda de les persones físiques.
En aquest cas, el Tribunal Constitucional, ha tornat a entendre que hi ha una invasió de competències per part de l’Estat respecte a una competència exclusiva de la Comunitat Autònoma com és l’assistència social.
Aquest Tribunal entén que l’Estat no té competència sobre la potestat en subvencions pel que fa a aquelles matèries que són competència exclusiva de la Comunitat Autònoma
A més, a la seva resolució, el Tribunal Constitucional recorda que les seves decisions, així com el text constitucional i dels Estatuts d’Autonomia són d’obligat compliment per a tots, i això inclou l’Estat. Per tant, fa una menció expressa a la necessitat que l’Estat no segueixi exercitant competències que no li corresponen.
Afegeix un nou comentari