Àmbit de la notícia
Jurídic

Eleccions 2024: què passa amb el tercer sector social?

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a
Oscar Loro Castilla
  • Pere Aragonès
    Nova convocatòria d'eleccions al Parlament de Catalunya. Font: Arnau Carbonell/Jordi Bedmar. Generalitat de Catalunya.
  • Pere Aragonès
    La Llei del Tercer Sector Social queda aturada amb la convocatòria d'eleccions. Font: Arnau Carbonell/Jordi Bedmar. Generalitat de Catalunya.

L’anunci d’eleccions ha generat incertesa al tercer sector social, que s’enfronta a un escenari complex després de treballar aspectes clau com la Llei del Tercer Sector.

Dimecres 13 de març el president Pere Aragonès va anunciar la convocatòria anticipada d’eleccions deguda a, entre altres, la falta d’acord pels pressupostos i les discrepàncies amb els socis de govern. Les eleccions al Parlament de Catalunya se celebraran el diumenge 12 de maig.

Els pressupostos han sigut un gran maldecap pel govern, amb el projecte del Hard Rock com a detonant. Els Comuns hi estan en contra pel greu impacte ambiental i social; per altra banda, per al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) és imprescindible com a estructura. Aquestes desavinences entre partits progressistes, entre altres problemes, han provocat que els pressupostos de la Generalitat quedin aturats i, en conseqüència, s’hagin convocat eleccions.

Carles Campuzano ja havia anunciat un increment en el pressupost de Drets Socials, ara són dades que queden en l’aire. La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya han fet una nota de premsa conjunta afirmant que aquesta convocatòria avançada d’eleccions “tindrà un impacte directe en les persones en situació de vulnerabilitat”.

Amb aquestes eleccions anticipades queden aturades lleis tan importants com la Llei del Tercer Sector Social, que havia de reconèixer la tasca, enfortir i potenciar el sector i que estava en la recta final per ser aprovada abans de l’estiu. Hi ha altres conseqüències que impacten directament en les persones, com l’aturada d’altres normes que han de facilitar el dia a dia; el traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital a Catalunya, la gestió integrada amb la Renda Ciutadana Garantida, l'avantprojecte de llei de l’Economia Social i Solidària, l'avantprojecte de llei dels instruments de provisió del sistema públic de serveis socials i el desplegament del 4t Pla de Suport al Tercer Sector Social.

Altrament, també les entitats i associacions pateixen les conseqüències, per exemple, l'aturada de la CONVO, la convocatòria de subvencions més grans per a les entitats socials. Aquests diners serveixen per donar feina i servei a milers de persones i ara queda també en l’aire. És important destacar-ho perquè hi ha entitats pendents de l'atorgament d'aquests ajuts, amb la convocatòria electoral pot passar molt de temps fins que es pugui resoldre l'atorgament. 

Les eleccions anticipades poden generar incerteses, per al tercer sector social és fonamental que els governs assegurin estabilitat, es puguin comprometre amb el sector i es garanteixi el finançament per professionalitzar i donar millor servei. Per exemple, és important treballar l'estratègia de lluita contra la pobresa infantil i per primera vegada hi havia un full de ruta marcat a llarg termini que quedarà aturat, igual que la condonació del deute de les famílies en situació de vulnerabilitat energètica

De cara a l’escenari postelectoral, les dues capçaleres destaquen que tota la feina que s’ha portat a terme fins ara s’ha fet des del consens i que confien que, en el moment d’iniciar la legislatura, es pugui reprendre tot aquest treball per avançar el més ràpidament possible a favor del bé comú.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari