La nostra associació vol treballar amb voluntaris però no sabem què implica aquesta relació. Ens ho podeu explicar?

La nostra associació vol treballar amb voluntaris però no sabem què implica aquesta relació. Ens ho podeu explicar?

Resum: 

En primer lloc, cal que mireu si en els vostres estatuts està previst col•laborar amb voluntaris. L’article 321-4 apartat 1 lletra g de la llei 4/2008 del 24 d’abril indica dintre del contingut mínim dels estatuts de les associacions que incloguin els mecanismes de participació dels voluntaris en l’associació, si es vol col•laborar amb ells.

Respecte del règim legal cal afegir que aquesta matèria es regula per la Carta del Voluntariat i la llei de 6/1996 del voluntariat.

D’altra banda, cal que la relació entre voluntari i entitat estigui formalitzada per escrit mitjançant el contracte o compromís del voluntariat. En aquest document apareixen els drets i les obligacions respectives de cada part.

Són drets dels voluntaris i, per tant, obligacions de l’entitat:

1. Obtenir informació de l’entitat on col•labora, sobre el seu funcionament, les finalitats i les activitats, ajuda en el desenvolupament de l’acció voluntària i mitjans per poder exercir-la convenientment.

2. Rebre la formació necessària pel desenvolupament de l’activitat.

3. Ser tractat sense discriminació i amb tot el respecte.

4. Gaudir de l’acreditació de voluntari davant de tercers i obtenir certificat de la participació en els programes de l’entitat.

5. Participar activament en l’elaboració, planificació, execució i avaluació dels programes i activitats on col•labora amb el reconeixement social de la seva activitat.

6.Estar cobert dels riscos derivats de l’activitat que porta a terme com a voluntari i dels danys que, involuntàriament pugui causar a tercers per raó de la seva activitat. Per tant, cal contractar una assegurança de responsabilitat civil i una altra d’accidents.

7. Si ho desitja, indemnizar-lo per les despeses que li pugui ocasionar l’activitat voluntària.

8. Acordar lliurement les condicions de l’acció voluntària i el compromís de les tasques definides conjuntament, el temps i l’horari que li pugui dedicar i les responsabilitats acceptades per cadascun.

Són deures del voluntari:

1. Cooperar en la consecució dels objectius del programa on participa.

2. Realitzar l’activitat a la qual s’ha compromès amb responsabilitat, bona fe i gratuïtat, donant suport de manera activa a l’entitat i respectant les normes internes de funcionament.

3. Observar les mesures de seguretat i higiene reglamentades i les adoptades per l’entitat.

4. Refusar qualsevol contraprestació econòmica o material que li pugui ser oferta pel beneficiari o per tercers en virtut de la seva actuació.

5. Mantenir la confidencialitat, sense perjudici dels drets de la persona, de les informacions rebudes i conegudes en el desenvolupament de la seva activitat, tant respecte dels beneficiaris com de l’entitat.

6. En cas de renúncia, notificar-la per avançat o continuar l’activitat fins que es puguin adoptar les mesures necessàries per evitar perjudicis greus al servei.


A més, cal que l’entitat porti el llibre de voluntaris en el qual figurin les dades personals i l’acord.

Per finalitzar, recordeu també que existeix el cens de voluntaris. Aquest és un registre voluntari però permet que l’entitat es pugui presentar a les subvencions publicades que tenen l’objectiu de formar i difondre el voluntariat.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou