El pensament literari com a eina de pau

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font: Colectivo Fu
Manifest Alan 2017
 Font: Ara Llibres
Portada de La ràbia
 Font: Colectivo Fu
Font: Colectivo Fu

El pensament literari com a eina de pau

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El Colectivo Fu recull el treball literari, periodístic i d’investigació de l’escriptora Lolita Bosch, un Campus literari, un Campus per la pau i el projecte Fu Global.

El Colecitivo Fu, amb seu virtual a Barcelona, és un projecte que funciona des de 2007 i empra la pràctica literària per generar discursos i recursos contra les violències, les desigualtat, la pobresa i la falta d’oportunitats, per tal de treballar en la construcció de pau.

El Colectivo Fu aplega els treballs de l’escriptora i periodista Lolita Bosch, així com un Campus literari, un Campus de pau i la iniciativa Fu Global. La Lolita Bosch dóna un 30% del seu temps i diners per a què funcionin el Campus per la pau i el Fu Global, amb el suport de moltes persones que treballen de forma voluntària per fer-ho possible.

La ràbia

L’any 2016 la Lolita Bosch va publicar una novel·la molt personal en la qual s’atrevia a relatar, per primer cop, la seva experiència com a víctima de bullying: “Odiar és anar-se’n. Marxa. Fugir. Perdre. Sentir ràbia, en canvi, és sentir-se vençut. És mirar les coses des d’una porta molt petita i molt alta que duu a un món immens que és molt avall i on gairebé tot sembla ser a les fosques. Un món on no saps per què però hi vols tornar a entrar. Fer-lo teu. Potser per trobar-hi l’única porta de sortida. La ràbia és una forma estranya d’esperança”.

"La ràbia és una forma estranya d’esperança"

A “La rabia”, la Lolita recupera les vivències i sensacions que va experimentar d’adolescent i que l’han acompanyat i marcat tota la vida i ho aconsegueix gràcies a la força que li transmeten els i les diferents joves que han patit o pateixen bullying i que comparteixen amb ella la seva experiència de vida.

Precisament, aquest 2017 des del Campus de pau del Colectivo Fu s’està impulsant el projecte #contraelbullying, amb la coordinació de la Lolita Bosch, el Josep Fígols i la Fundació Futbol Club Barcelona. 23 artistes, periodistes, escriptors i escriptores de reconegut prestigi; més de 30 persones afectades directament pel bullying; 21 professionals del sector; i mediadors i mediadores menors d’edat de tot Catalunya participen del projecte per aconseguir que les escoles puguin sentir-se orgulloses d’actuar, prenguin un rol actiu com “Escola contra el bullying” i s’adhereixin al Manifest Alan 2017, com agents de canvi i de compromís.

Intuïció literària per l’autoconeixement

La Lolita Bosch ha viscut molts anys a Mèxic i des de l’escalada de violència que viu el país des de 2007 va comprendre que l’únic que es pot fer és confiar amb els altres, “ho vaig aprendre, enlluernada, de les víctimes”, explica Bosch al web del col·lectiu. Per això va fundar el Campus de pau i des d’aquell moment treballa per trobar un sistema efectiu que permeti que les víctimes puguin ensenyar tot el que saben si s’aprèn a escoltar-les. Un sistema que serveixi també per protegir-les, defensar els seus drets i exigir dignitat.

En aquesta línia, el Campus literari que impulsa la Lolita Bosch ofereix a l’alumnat els recursos per poder-se fer les preguntes necessàries per escriure amb tota la precisió possible. Es tracta d’un recorregut cap a l’autoconeixement i la millor comprensió i construcció del món que habitem. “Tracto de convertir la intuïció literària en una eina precisa que ens permeti ser exactament qui som i ens ajudi a tots i a totes a entendre fins a quin punt els límits i les perifèries en les què habiten milions de sers humans són un recordatori constant del millor i pitjor que hem fet com a societat” explica la Lolita Bosch al web del projecte, mantenint el convenciment que “el pensament literari és un pensament de pau”.

Afegeix un comentari nou