Sílvia Companyó: “Els canvis normatius exigeixen cada vegada més dedicació a les juntes”

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Sílvia Companyó, coordinadora del Servei d'atenció a entitats de Martorell.  Font: Ajuntament de Martorell
Sílvia Companyó, coordinadora del Servei d'atenció a entitats de Martorell. Font: Ajuntament de Martorell.
Font: Ajuntament de Martorell Font: Ajuntament de Martorell
Un dels actes que celebra Martorell durant les festes de la Roser, quan s'organitza la Trobada d'Entitats. Font: Ajuntament de Martorell.

Sílvia Companyó: “Els canvis normatius exigeixen cada vegada més dedicació a les juntes”

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

La coordinadora del Servei d’atenció a les entitats de Martorell considera que les entitats han d’apostar per la gestió professionalitzada i pel treball en xarxa.

Per impulsar projectes ambiciosos, les entitats necessiten sumar esforços i coordinar-se amb altres associacions. Sense el treball en xarxa, moltes iniciatives es queden a l’aire. Sílvia Companyó, coordinadora del Servei d’atenció a les entitats de Martorell, fa una anàlisi de com ha evolucionat el tercer sector al seu municipi des de la crisi econòmica.

La pròxima cita apuntada al calendari de les entitats de Martorell és la Trobada d’Entitats. L’acte de reunió i reconeixement de diverses associacions del municipi tindrà lloc aquest divendres 5 d’octubre a El Progrés.

Com a coordinadora del Servei d’atenció a les entitats de Martorell, quin creu que és el punt fort del teixit associatiu al seu municipi?

Tenim un teixit associatiu molt actiu i dinàmic. No hi ha una sola setmana a l’any que a Martorell no es faci més d’una activitat organitzada per una entitat local. I les associacions també participen activament en totes aquelles festes que organitza l’Ajuntament, com ara el Roser, la Fira de Primavera o la Festa Major. Som un municipi amb una llarga tradició associativa, amb entitats centenàries, i el percentatge d’associacions per nombre d’habitants a Martorell i de gent que hi està associada és molt elevat.

I el punt dèbil? És a dir, què es podria millorar?

L’atomització i la dificultat d’algunes entitats per renovar les seves juntes directives. Per l’atomització intentem promoure el treball en xarxa. Sovint hi ha entitats que no poden assumir projectes que voldrien portar a terme totes soles, però si ho fan en cooperació amb altres associacions sí. I també intentem donar suport a la renovació de les juntes directives.

Quins són els reclams més freqüents de les entitats de Martorell i quines són les preguntes més habituals?

Les entitats volen poder fer activitats i projectes del seu àmbit d’actuació i se’ls fa molt feixuga la gestió interna. Ens demanen molt suport per ajudar-les a fer aquesta tasca de gestió i alleugerir aquesta càrrega. En els darrers anys hi ha hagut molts canvis normatius que cada cop exigeixen més coneixements legals i temps de dedicació per part dels membres de les juntes i, en les entitats que no tenen personal contractat, aquesta pressió pot arribar a ser paralitzant. Des del Centre de Serveis a les Entitats intentem donar resposta a aquesta situació amb formació i amb assessoraments personalitzats a qui ho sol·licita. I per fer-ho possible, comptem amb el suport tècnic de Fundesplai, amb qui tenim un acord de col·laboració.

Quantes entitats hi ha a Martorell?

A dia d’avui tenim registrades al Registre Municipal d’Entitats de Participació Ciutadana, exactament, 250 entitats. I tot i que n’hi ha que passen períodes d’inactivitat, en tenim unes 200 que tenen algun tipus d’activitat i unes 180 amb una activitat continuada.

De quin tipus? Quin és l’àmbit majoritari?

Tenim entitats de tots els àmbits: cultura, esports, social, salut, gent gran, diversitat, seguretat ciutadana, joventut, comerç , ensenyament, medi ambient, cooperació i associacions de veïns. Però els àmbits més majoritaris són el de cultura i esports.

Com ha evolucionat en els últims anys el sector associatiu a Martorell?

Estem vivint una època de molts canvis i de moltíssima activitat. En els darrers anys les associacions han hagut d’afrontar una crisi econòmica. I ara, s’estan adaptant a molts canvis normatius que les obliguen a posar-se al dia en molts sentits i a fer una gestió molt més professionalitzada (encara que no tinguin personal contractat).

Com han encarat aquests canvis?

Aquesta situació els ha suposat un gran desgast d’energia, però a la vegada, encara que pugui semblar contradictori, ha tingut un efecte dinamitzador i de renovació. Les juntes directives han entomat els canvis; s’han arremangat i han trobat estratègies per tirar endavant i continuar la seva activitat. Podríem dir que s’han fet més fortes davant de les dificultats.

Quin és l’objectiu de la Trobada d’Entitats?

La Trobada d’Entitats és un acte de reconeixement de l’Ajuntament de Martorell al teixit associatiu per la seva tasca. I com indica el seu nom, també és un espai de trobada. La gent de les entitats es veu molt sovint, però sempre és per organitzar o participar en alguna activitat. I un cop a l’any, volem que es puguin retrobar sense presses, per xerrar i intercanviar experiències, sense haver-se de preocupar de res.

Quines entitats estan d’aniversari aquest any?

Doncs aquest any no tenim cap entitat que faci un aniversari destacat. (Nosaltres només reconeixem les entitats que fan 25, 50, 75, 100... i aquest any no n’hi ha cap).

Quines noves entitats s’han creat el 2018?

En el darrer any s’han creat dues noves entitats. El Club de Judo Martorell, al nostre poble hi ha tradició de la pràctica del judo a través de les activitats que ofereix el departament d’Esports, però no teníem una entitat d’aquest esport. L’altra és l’associació Intercultural Revelación Karumanta, que promou el folklore bolivià amb diversos grups de ballarins. És dels anys que hi ha menys entitats noves. L’any passat se’n varen crear una desena i la mitjana dels darrers anys ha estat de cinc entitats noves a l’any.

Notícies relacionades:

Martorell espera reunir 500 persones a la Trobada d’Entitats.

Afegeix un comentari nou