Les Ciutats Educadores incorporen la mirada de la infància en les mesures de contenció de la Covid-19

Ravalnet
Les Ciutats Educadores han incorporat la mirada de la infància en els seus plans de resposta a la crisi. Font: pedro_wroclaw (Pixabay)
Les Ciutats Educadores han incorporat la mirada de la infància en els seus plans de resposta a la crisi. Font: pedro_wroclaw (Pixabay)
La majoria de països han tancat els centres educatius, deixant sense classes al 70% d'infants i adolescents d'arreu del món. Font: Samer Daboul (Pexels)
La majoria de països han tancat els centres educatius, deixant sense classes al 70% d'infants i adolescents d'arreu del món. Font: Samer Daboul (Pexels)

Les Ciutats Educadores incorporen la mirada de la infància en les mesures de contenció de la Covid-19

Ravalnet

Resum: 

L'Associació Internacional de Ciutats Educadores ha fet un recull de bones pràctiques amb iniciatives que s'estan portant a terme a Argentina, Brasil, França, Finlàndia o la República de corea, entre altres.

La majoria de països d'arreu del món han tancat els centres educatius en el seu esforç per contenir la pandèmia de la Covid-19. Així, la UNESCO calcula que el 70% de l'alumnat es troba sense anar a classes. A més, molts nens i nenes han vist limitades les seves sortides a l'espai públic i les activitats de socialització.

Alguns infants pateixen problemes encara més greus. Segons un informe de Human Rights Watch, és probable que la pèrdua de llocs de treball i la inseguretat econòmica a les famílies incrementi els nivells de treball infantil, explotació sexual, embaràs adolescent i matrimoni infantil.

On queden els drets de la infància? Què estan fent els Governs estatals i municipals per cuidar dels més petits durant aquesta crisi? Des de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores expliquen que molts governs locals han incorporat en els seus plans de resposta a l'epidèmia accions per atendre les necessitats específiques de la infància, així com per continuar donant cobertura als seus drets fonamentals.

Aquesta organització internacional ha compartit algunes d'aquestes experiències per tal que puguin servir d’inspiració a altres Ciutats Educadores. En recollim algunes aquí:

  • Rosario (Argentina): Han creat una plataforma en línia gratuïta amb vídeos realitzats per professionals de la ciutat mostrant activitats d'oci creatiu i saludable, obres de teatre de companyies locals, concerts, etc. També distribueixen 'kits' d'alimentació a famílies en situació de vulnerabilitat durant el tancament dels centres educatius.

  • Tampere (Finlàndia): Han creat un pressupost participatiu per millorar la vida d'infants i adolescents de la ciutat. Ara recullen les propostes que després es desenvoluparan en plans d’acció dissenyats de forma participativa.

  • Andong (República de Corea): Han lliurat 'kits per al benestar' a nens, nenes i adolescents. Inclouen productes de protecció i cura de la higiene davant de la Covid-19; fullets informatius adaptats a les diferents edats, amb consells per al seu benestar i informació sobre els serveis disponibles; una sorpresa; i un reconeixement per la seva col·laboració en la contenció de l'epidèmia.

  • Godoy Cruz (Argentina): Han posat en marxa el programa 'L’hort a casa', a través del qual es distribueixen 'kits' amb els elements necessaris per començar un petit hort ecològic a casa durant el confinament. A més, ofereixen un servei per a la resolució de dubtes a l'alumnat de primària a través de WhatsApp.

  • Rennes (França): Ofereixen un servei gratuït d'atenció infantil al personal mobilitzat per a la resposta a la crisi sanitària (professionals sanitaris, protecció civil, cos de bombers i forces de seguretat, personal del sector d’alimentació, etc.). A més, han creat la figura del mediador/a tecnològic/a, que dona suport telefònic a les famílies que tinguin dificultats per ajudar els fills i filles amb les tecnologies.

  • Vitoria (Brasil): Ofereixen suport psicosocial via WhatsApp, tot proposant activitats d'expressió de les emocions mitjançant la poesia i per facilitar la detecció i la intervenció en situacions de risc per als i a les adolescents.

Afegeix un comentari nou