Info-Activisme: tàctiques per convertir la informació en acció; sobre TIC i ONG

Info-Activisme: tàctiques per convertir la informació en acció; sobre TIC i ONG

Resum: 

Ens ha interessat, i volem compartir-la, la iniciativa Info-Activisme, que renova el debat sobre tecnologies de informació i coneixement, i ONG, en un “món digital”. Hi ha força recursos, si practiquem l'anglès, i estarà aviat també en 10 altres idiomes. I també en català podem trobar altres eines en aquesta línia.

De què es tracta?

En unes pantalles de vídeo en línia, i altres formats, Info-activisme ens dóna unes pautes basades en 10 tàctiques cada vegada, il·lustrades amb exemples concrets de la societat civil a nivell internacional. La tàctica 1, per exemple, parla de mobilització, i de com podem utilitzar les eines TIC per mobilitzar la societat civil a nivell internacional. Ens dóna exemples de campanyes o estratègies que han funcionat bé com ara vídeos dels periodistes ciutadans a la Índia per reclamar el dret a la terra o bé una campanya per el drets dels grups LGBT al Líban que ha utilitzat Facebook per obtenir visibilitat.

La última tàctica, la tàctica 10, sobre documentació en temes relacionats amb violacions de drets humans també ens dona exemples concrets de com utilitzar la web per a posar a disposició dels ciutadans informació de primera mà que la premsa nacional no estava publicant. Concretament es tractava de documentar abusos per part de la policia. Un grup va crear una web: www.tortureinegipt.net on facilitava imatges que poc a poc han obligat la premsa a tractar de la temàtica.

Podeu veure els vídeos que duren un parell de minuts cadascun i anar a les webs que expliquen les experiències de cada organització i donen informació pràctica. Segur que trobeu una estratègia que sigui útil per la vostra organització o una experiència positiva que us inspiri.

Info- activism és una proposta del “Col·lectiu de tàctiques tecnològiques”, que parlen de “explorar com els defensors dels Drets Humans usen la tecnologia digital i la informació pel canvi”. Tot un repte. En català, també podem trobar, a BocaTics i a tecnolONGia.org, algunes eines pràctiques.

En la mateixa línia...

El dia 11 de març, la Fundació Iwith.org està invitada per les Nacions Unides, a Ginebra, amb motiu de la reunió UN Alt Comissionat pels Drets Humans, per realitzar el taller “L'ús d'Internet i de les eines de la web per als drets humans”. També moderarà un acte paral·lel a la trobada, amb diverses ONG.

El curs s'organitza amb una presentació sobre la web de les Nacions Unides i els seus recursos en Drets Humans, després farà una breu introducció sobre com utilitzar les eines Internet per a les ONG, i al final cada ONG convidada presentarà la seva pròpia experiència amb l'Internet i la seva col·laboració amb Iwith.org. Les ONG convidades són la Fundació Agriatou, Juvenil Justice Panell, Depapaya, i Réseau Ouest Africain Défenseurs Droits Humains.

Afegeix un comentari nou